GRA W CHIŃCZYKA

Niezwykle interesująca sałatka wykorzystująca produkty wywodzące się z Chin i uzupełniona o zaskakujący dodatek w postaci chipsów z salami. Mamy tu rewelacyjną kapustę pak choi z noodlami połączonymi z sosem słodko-pikantnym, fenomenalny owoc kaki, kiełki fasoli mung, a także doskonale odnajdującą się w tej kompozycji słodką paprykę spiczastą. Całość dopełniona chrupiącymi snackami okazała się przepyszną i bardzo pożywną kompozycją. Z pewnością wygra swoim smakiem z innymi przekąskami, jeśli podacie ją na przykład podczas wieczoru spędzonego z przyjaciółmi przy planszówkach.

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 4-6 liści kapusty pak choi
  • 125 g pszennego makaronu chińskiego (np. Mie Noodles)
  • 1 garść kiełków fasoli mung
  • 1 duży owoc kaki
  • 1 duża papryka spiczasta
  • 1 opakowanie CHRUP’US CLASSIC Sokołów
  • 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 2-3 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy, a po przestygnięciu wykładamy na deskę, przecinamy w kilku miejscach nożem (skracając nitki), po czym wrzucamy do miski i łączymy z sosem słodko-pikantnym.
  2. Kapustę siekamy w wąskie paseczki i skrapiamy olejem z sezamu.
  3. Kaki obieramy i kroimy zwykłym nożem lub falistym na prostokątne kawałki średniej wielkości.
  4. Paprykę oczyszczamy, kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie na wąskie paseczki.
  5. Kiełki przekrawamy na pół.
  6. Do miski z makaronem dodajemy kapustę, kaki, paprykę oraz kiełki. Całość delikatnie mieszamy, a następnie wykładamy na talerze i posypujemy chrup’usami.

Brak komentarzy do "GRA W CHIŃCZYKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny