Herbata po turecku z kardamonem

Herbata po turecku z kardamonem

Jak zaparzyć herbatę po turecku przepis 


Herbata po turecku z kardamonem przepis jak zaparzyć herbatę po turecku. Herbata po turecku z kardamonem jest aromatyczna, mocna, bardzo gorąca i słodka, podobnie jak kawa po turecku (przepis) czy też kawa po arabsku (przepis). Turcy kochają herbatę, nie mniej niż kawę, choć zwyczaj jej picia upowszechnił się zaledwie 150 lat temu. Wcześniej była zbyt droga i stosunkowo mało dostępna. Cay (czytamy: czaj), jak w Turcji nazywa się herbatę, jest dziś nierozerwalnie związany z turecką kulturą i stanowi symbol gościnności. I taką właśnie aromatyczną  herbatą chciałabym Was dzisiaj ugościć. Usiądźcie wygodnie w fotelach, opowiem  o cayu i podzielę się przepisem na turecką herbatę z kardamonem.

Herbata-po-turecku-z-kardamonem
Herbata po turecku z kardamonem - Cztery Fajery

W czym zaparzyć herbatę po turecku 

Turcy stworzyli swój własny rytuał parzenia i picia herbata. Herbatę po turecku parzy się w specjalnym podwójnym imbryczku nazywanym çaydanlık, tego naczynia nie może zabraknąć w żadnym tureckim domu. W tureckich sklepach możemy też kupić elektryczne czajniczki przeznaczone do parzenia herbaty - jeden z nich widzicie na poniższym zdjęciu po prawej stronie. Nigdy nie korzystałam z elektrycznego çaydanlık, ale słyszałam że jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Mój turecki zestaw do zaparzania ma już ładnych kilkanaście lat i zastanawiam się właśnie czy nie sprawić sobie pod choinkę elektrycznego.

Herbata-po-turecku-z-kardamonem
 Zdjęcia ze strony tureckisklep.pl Tam zazwyczaj kupuję tureckie kawy i herbaty.

Do górnego, mniejszego imbryczka nazywanego demlik wsypuje się herbatę, do większego, dolnego wlewamy natomiast wodę. Później mniejszy czajniczek stawia się na większym i gotuje. Czas przygotowania tureckiej herbaty wynosi około 30 minut. Nigdy nie należy stawiać małego imbryczka z liśćmi herbaty bezpośrednio na kuchence. Znajdująca się w nim herbata powinna być zaparzana powoli w wyniku ogrzewania parą wodną z większego czajnika. Trzeba też wypróbować jaka moc herbaty będzie dla nas najbardziej odpowiednia.

Jakie herbaty piją Turcy

W zależności od mocy naparu Turcy rozróżniają trzy typy herbaty
  • koyu - bardzo mocny, ciemny napar herbaciany
  • tavşan kani-kanı (dosłownie: krew królika) - brązowo- czerwony kolor herbaty
  • açık - co w dosłownym tłumaczeniu oznacza światło - czyli słabą, bardzo jasną herbatę
Do parzenia herbaty po turecku używa się zarówno herbat produkowanych w Turcji, pochodzących z plantacji w prowincji Rize (np. Caykur Rize Turist Cayi), jak i herbat importowanych - chińskich lub cejlońskich oraz aromatyzowanych mieszanek np. earl grey.
Herbata po turecku z kardamonem lub z goździkami tworzy wspaniałą kompozycję smakową. Przyprawy dodajemy zawsze do suszu herbacianego znajdującego się w górnym imbryczku na samym początku procesu parzenia herbaty.

W Turcji bardzo popularne są  herbaty owocowe, zwłaszcza jabłkowa lub z owoców granatu. Tych herbat nie parzy się jednak w imbryczkach, są one sprzedawane w formie proszku, suszu z owoców lub w saszetkach.

Herbata-po-turecku-z-kardamonem
Czarna herbata liściasta i herbata jabłkowa w proszku.

Herbata po turecku z kardamonem przepis oryginalny

proporcje dla dwóch osób

Do dolnego czajnika wlewamy wodę. Do górnego imbryczka wsypujemy 2-3 łyżki stołowe herbaty liściastej i 3-6 nasion wyjętych ze strąka kardamonu. Stawiamy mniejszy imbryczek na większym, całość ustawiamy na palniku i zaczynamy gotować na niewielkim ogniu. Gotujemy w ten sposób około 15 minut.  Ogrzewany parą wodną susz herbaciany powolutku się praży wydzielając coraz bardziej intensywny zapach.
Teraz wodą z dolnego imbryczka zalewamy podprażony susz. Uzupełniamy wodę w dolnym naczyniu, ponownie ustawiamy mniejszy czajniczek na większym, gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż woda w dolnym czajniczku zacznie wrzeć. Zmniejszamy płomień do małego i gotujemy kolejne 15 do 20  minut. Po tym czasie listki herbaty powinny opaść na dno.

Przed rozlaniem herbaty szklaneczki przepłukujemy wrzątkiem, wlewamy zaparzoną esencję do mniej więcej 1/3 lub 3/4 wysokości i uzupełniamy wodą. Podajemy z kostkami cukru położonymi na spodeczku.

Udostępnij oryginalny przepis na herbatę po turecku

Spodobał Ci się artykuł wakacje na widelcu ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Tradycyjna turecka herbata

Herbata podawana jest w Turcji do każdego posiłku, pija się ją dosłownie wszędzie -  w restauracjach, w biurach i urzędach, u fryzjera, na bazarach i na ulicy. I to niezależnie od pory dnia czy nocy. Turecką herbatę serwujemy w małych szklaneczkach w kształcie kwiatu tulipana zwanych ince belli çay bardağı. Tulipan jest zresztą jednym z symboli Turcji i z tego właśnie kraju się wywodzi.

Wiele tureckich firm zatrudnia pracownika, którego jedynym obowiązkiem jest parzenie herbaty i serwowanie jej pracownikom. W tym miejscu nasuwa mi się skojarzenie z Arabią Saudyjską, gdzie w niemal każdej firmie jest osoba odpowiedzialna za parzenie i podawanie pracownikom kawy.
Turcja może się poszczycić najwyższy spożyciem herbaty na świecie, statystycznie każdy mieszkaniec kupuje co roku ponad 2,5 kg herbaty wyprzedzając tym samym Anglików (2,1 kg na osobę). Herbata jest uprawiana w Turcji w leżącej nad Morzem Czarnym prowincji Rize.

Herbaciarnie są w Turcji bardzo popularnym miejscem na spędzanie wolnego czasu i spotkania biznesowe. Istnieją dwa rodzaje herbaciarni - pierwsze z nich tzw. çayhane albo kıraathane,  odwiedzają głównie mężczyźni. W drugich - nazywanych aile çay bahçeleri (rodzinne ogródki herbaciane) i zlokalizowanych często w pobliżu parków i miejsc wypoczynku spotykają się całe rodziny i kobiety z dziećmi.
Herbata-po-turecku-z-kardamonem
Herbata po turecku z kardamonem

Komentarze

  1. Jak już się skusisz na czajnik elektryczny, to polecam firmę Arcelik. Sama mam poniższy egzemplarz, zakupiony kilka lat temu w Safranbolu:
    https://www.hepsiburada.com/arcelik-k-3282-im-cay-makinesi-p-MTARK3282IM

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: