wtorek, 29 października 2019

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem

Klasyk w pełnej okazałościFast food w czasach PRL. Kto lubi ?  Dla chętnych podaję przepis, a wierzcie mi wiem co mówię (No może piszę) Jako że moje pierwsze kroki w gastronomi zaczynały się właśnie od przyrządzania między innymi takich smakołyków.
400 gramów pieczarek
100/120 gramów żółtego sera
1 średnia cebula
pieprz
sól
1 ząbek czosnku
2 bagietki

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 2,3 łyżkach oleju.
Pieczarki zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki, dodajemy do cebuli całość smażymy, przyprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Smażymy co jakiś czas mieszając aż płyny odparują.
Ser zetrzeć na tarce.
Bagietki kroimy wzdłuż na połowę, ułożyć przesmażone pieczarki, posypać startym żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do ok. 10 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz