niedziela, 30 marca 2014

Zapiekanka makaronowo-serowa

Zapiekanka makaronowa z dodatkiem trzech serów: mozarrelli, ricotty i parmezanu. Pożywna i zwarta zapiekanka z chupiącym wierzchem. Pierwszy raz jestem zadowolona z zapiekanki ponieważ nie jest wodnista i się nie rozpada.

składniki:

400 g makaronu penne Omnomnom
2 kulki mozzarelli
150 g parmezanu (ja użyłam sera Dziugas)
250 g ricotty
3 jajka
3 kopiate łyżki śmietany 18%
sól z pieprzem Kamis
gałka muszkatołowa Kamis
słodka papryka
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy

Do miski przełożyć ricottę. Dodać jajka i śmietanę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Obie kulki mozzarelli zetrzeć na tarce lub porwać na małe kawałki. Parmezan również zetrzeć na tarce. Makaron ugotować al'dente. Duże naczynie do zapiekania posmarować masłem i ułożyć w nim połowę makronu, posypać posiekaną natką, polać połową masy z ricotty i jajek. Całość posypać połową startej mozzarelli i ok 1/3 startego parmezanu. Nastęnie wyłożyć drugą cześć ugotowanego makaronu i czynności powtórzyć. Posypać na wierzchu pozostałym parmezanem oraz posypać odrobiną słodkiej papryki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 30 minut. Lekko przestudzić i podawać póki ser jest ciągnący.





Fusion  w kolorach #omnomnomAkcja wegetariańska zapiekanka

1 komentarz:

  1. MNIAAAM!
    a u mnie?
    makaron, brokuł, feta... czyszczenie lodówki czyli teżzapiekanka! :) zapraszam!

    OdpowiedzUsuń