Torcik bezowy z truskawkami (Pavlova cake II)

Wprawdzie tort Pavlovej pojawił się już na blogu, jednak tym razem zmodyfikowałam nieco przepis na bezę, a zamiast mieszanki owoców leśnych użyłam truskawek. Torcik w zamyśle był prezentem i właśnie tu ujawnia się moja pokrętna kobieca logika, która kazała Amerykaninowi przygotować australijski deser zamiast tradycyjnego „cheescake’a”. I był to strzał w dziesiątkę – połączenie truskawek i bitej śmietany z chrupką na zewnątrz i mięciutką w środku bezą jest po prostu nie do przebicia, ale najlepiej smakuje jednak w Polsce z naszymi świeżymi, pachnącymi truskawkami. Po prostu pycha! Jeśli nie macie szprycy upieczcie po prostu jedną bezę, a na wierzchu rozłóżcie bitą śmietanę i owoce – będzie równie pysznie!

Składniki na torcik o średnicy 23 cm:

~ zimne białka z pięciu dużych jajek – łącznie około 200 ml
~ szklanka i dwie łyżki cukru – łącznie 250 gramów
~ łyżkę octu
~ łyżeczkę mąki ziemniaczanej
~ 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
~ 300 gramów świeżych truskawek

1

Za pomocą blendera ubijamy białka na sztywną pianę, uda się to doskonale, jeśli białka będą zimne.

2

Do ubitych białek dodajemy cukier i ponownie miksujemy aby uzyskać gładką, błyszczącą masę. Na koniec dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną, całość delikatnie miksujemy.

3

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 23 cm i za pomocą szpatułki delikatnie rozkładamy na nim połowę ubitej masy z białek. Drugą połowę za pomocą szprycy wyciskamy dookoła, tworząc średniej wielkości beziki. Jeśli nie posiadacie szprycy możecie po prostu rozłożyć całą masę na płasko.

4

Tak przygotowany blat umieszczamy w nagrzanym do 150 stopni Celsjusza piekarniku, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy całość 90 minut.

5

Gotowa beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku. Pozostawiamy ją do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Gdy bez ostygnie ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę a umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na plasterki.

6

Na spód bezowy wykładamy ubitą śmietanę i układamy pokrojone w plasterki truskawki, całość możemy też ozdobić listkami świeżej mięty.

Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietaną