Pokazywanie postów oznaczonych etykietą ciasto francuskie. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą ciasto francuskie. Pokaż wszystkie posty

piątek, 21 lutego 2014

Ciasto francuskie - propozycja ciepłej kolacji lub imprezowej przekąski

Ciasto francuskie znowu w natarciu! Dobrze mieć je w lodówce, bo na szybko można wyczarować w zależności od potrzeb czy to kolację, czy przystawkę a nawet obiad i deser. Możliwości są ograniczone jedynie przez naszą wyobraźnię czy dostępność pozostałych składników:) W KATEGORIACH po prawej stronie bloga znajdziecie część moich "francuskich" propozycji.

A dziś kolejna propozycja na szybką, ciepłą kolację lub nawet imprezową przekąskę.

Ciasto francuskie z pomidorem, tuńczykiem, żółtym serem i bazylią


Składniki:

środa, 12 lutego 2014

Ciasto francuskie - kolejna odsłona

Inspiracja? Moja Chrześnica:)  Podczas obiadu do swojego brata: "jak nie zjesz wszystkiego nie dostaniesz deseru". Hmm.. zaraz, zaraz, deseru? Pomyślałam, że pyszna pomidorowa i domowe hamburgery stanowią kompletny zestaw obiadowy w dniu dzisiejszym, a tu przeoczyłam taki istotny element! Poprawiłam się w try miga! Spanikowana zrobiłam szybki przegląd kuchennych szafek i lodówki. Zanim pierwsze i drugie danie ułożyło się na dobre w brzuszkach moich gości i domowników, deser wjechał na stół:)
Po raz kolejny przekonuję się, że najlepsze pomysły rodzą się spontanicznie!

Francuska karpatka dla zabieganych łasuchów


Składniki:

sobota, 1 lutego 2014

Szybkie, proste i pyszne rogaliki z ciasta francuskiego

Zainspirowana fotką na fanpage food art postanowiłam zrobić swoje rogaliki - w ekpresowej wersji do popołudniowej kawy - z gotowego ciasta francuskiego i banana.

Zobaczcie jakie to proste!



Składniki:

  • ciasto francuskie (u mnie w wersji chłodzonej, zwijanej na papierze do pieczenia 50x25cm)
  • 2 banany
  • cukier puder (opcjonalnie)
  • tabliczka czekolady (opcjonalnie)
Ciasto rozwinąć. Przyłożyć duży, okrągły talerz i odrysować dwa koła. Każde z nich podzielić na 8 równych części. Na brzegu każdego kawałka ułożyć cząstkę banana. Na niej można położyć kostkę czekolady. Zwinąć w kształt rogalika.
Piec w nagrzanym do 200 stopni około 10-15 minut (do zrumienienia ciasta).
Gotowe posypać cukrem pudrem.


czwartek, 11 kwietnia 2013

C - Francuskie paluchy z serem i oliwkami

O zamiłowaniu do ciasta francuskiego zdaje się już wspominałam. Od dłuższego czasu jego gotowa (kupiona - przyznaję bez bicia;) wersja, stanowi nieodzowny element stałego wyposażenia naszej lodówki. Można z niego w ekspresowym tempie wyczarować naprawdę wiele kulinarnych propozycji, poczynając od przystawki po danie główne i deser.

Paluchy już prezentowałam, ale że ostatnio robiłam  nieco inną wersję smakową, którą grupa testująca oceniła bardzo pozytywnie, zamieszczam ich kolejny wariant.


Francuskie paluchy  z serem i oliwkami



Składniki:

poniedziałek, 18 lutego 2013

C - Francuskie warkocze Cioci Eli

O swojej słabości do ciasta francuskiego już wspominałam. Zapowiadałam również kolejną porcję pomysłów na jego wykorzystanie, dlatego też dziś następny przepis z tej francuskiej serii:)
Pomysł, przepis a właściwie całe danie zaserwowała mojej rodzince Ciocia Ela a ponieważ smakowały i wyglądały wybornie, na stałe zagościły w naszym jadłospisie.
I pomimo, że nie zliczę już ile razy w ciągu ostatniego roku robiłam to danie to i dziś moje rozrabiaki niemal pobiły się o resztki z wczorajszej kolacji;)


Francuskie warkocze
 
 
Składniki na 3-4 porcje:

wtorek, 12 lutego 2013

C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje

Lubię mieć w domu ciasto francuskie. Nie robię go sama - jeszcze nie opanowałam tej sztuki - zresztą nie pokusiłam się nawet o próbę, skoro na wyciągnięcie ręki jest gotowe. Tak więc ciasto francuskie,  schłodzone, gotowe po rozwinięciu, lubię mieć.
Takie ciasto sprawdza się znakomicie w każdej sytuacji, jak np. szybki obiad, szybka kolacja, szybki deser czy niespodziewana wizyta gości, aczkolwiek na spodziewanych i planowanych wizytach  wypada równie efektownie:)

Nie dysponuję na tą chwilą pełną dokumentacją zdjęciową, więc dziś tylko próbka francuskich wariacji:)
Od deseru co prawda zaczynać nie należy - ale co tam, wolnoć Tomku...;)

Brzoskwiniowe ciasteczka na ciepło
Składniki: