Schab w sosie z grzybów leśnych ze świeżym rozmarynem


     Sezon grzybowy rozpoczęty dlatego dziś proponuję schab w sosie śmietanowym z grzybami i świeżym rozmarynem. Pycha :)

Schab w sosie z grzybów leśnych ze świeżym rozmarynem


Składniki:
  • schab jak na kotlety (4 kawałki)
  • 20-30 dag grzybów leśnych (ewentualnie pieczarek)
  • cebula
  • 150 ml śmietanki
  • olej do smażenia
  • świeży rozmaryn
  • kasza jęczmienna (stosownie do ilości osób)
  • marynata: 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso rozbijamy delikatnie i umieszczamy w marynacie. Trzymamy w niej kilka godzin lub całą noc.

Na większej patelni rozgrzewamy olej. Zamarynowane mięso obsmażamy aby zatrzymać w nim wilgoć. Ściągamy z patelni.

Na tej samej patelni podsmażamy pokrojona w kosteczkę cebulę razem z rozmarynem. Następnie dokładamy pokrojone na kawałki grzyby. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy kilka minut pod przykryciem. Przyprawiamy sola i pieprzem.

W kolejnym kroku wkładamy mięso i dalej dusimy. Gdy mięso lekko zmięknie wlewamy śmietankę i dusimy na małym ogniu do miękkości.

Podajemy z ugotowana kaszą i ogórkiem kiszonym.


Schab w sosie z grzybów leśnych ze świeżym rozmarynem

Komentarze