Wesoły słonecznik

Biszkopt przełożony masą z ziarnami słonecznika i oblany czekoladą. Ciasto, które znika ze stołu w szybkim tempie

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa słonecznikowa:
  • 400 g słonecznika
  • 400 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 460 g masy kajmakowej
polewa:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki mleka
dodatkowo:
  • 150 g herbatników maślanych
  • 1/3 szklanki wódki lub rumu



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie 100 g masła rozpuszczamy, dodajemy słonecznik i mleko. Całość smażymy 10 minut, następnie słonecznik wykładamy na blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i prażymy na rumiano. Słonecznik mieszamy co chwilę, żeby się nie przypalił. 300 g masła ucieramy na puch, dodajemy masę kajmakową i zimny słonecznik (3 łyżki słonecznika pozostawiamy). Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. 



Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy. Na wierzchu układamy herbatniki namoczone w alkoholu. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i polewę rozsmarowujemy na herbatnikach. Posypujemy pozostawionym słonecznikiem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Ślinka cieknie jak oglądam zdjęcia, muszę skorzystać z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słonecznik w cieście? - bardzo intrygujący pomysł, podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam mam pytanie czy to muszą być herbatniki maślane czy mogą być zwykłe herbatniki petit ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie to wygląda a zapewne jeszcze lepiej smakuje😍

    OdpowiedzUsuń
  5. A ciekawe zamiast masy kajakowej dać np.krem karpatki😀

    OdpowiedzUsuń
  6. witam 3/4 mąki to jaka pojemność szklanki?

    OdpowiedzUsuń