Tarta śliwkowo-figowa. Kruche ciasto ze śliwkami i figami.

     W sezonie śliwkowym takie ciasto musi zagościć na moim stole. Można je zrobić z samymi śliwkami ale także w wersji wzbogaconej o figi. Jest pyszne i zapewniam, że smakuje każdemu kto lubi śliwki.

Tarta śliwkowo-figowa. Kruche ciasto ze śliwkami i figami.


Składniki:
  • 200 g mąki (miks pszennej i razowej)
  • 50 g otrębów
  • 150 g zimnego masła
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • 100 ml kefiru
  • szczypta soli
  • 10 śliwek
  • 4 figi
  • 2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:

Mąkę siekamy z otrębami, masłem, cukrem, kefirem i solą. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy owoce: myjemy i kroimy w ósemki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Brzegi ciasta, które wychodzi poza blaszkę możemy wywinąć na owoce. Na ciasto układamy owoce i posypujemy cynamonem.

Pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w 200 stopniach.



Tarta śliwkowo-figowa. Kruche ciasto ze śliwkami i figami.




Tarta śliwkowo-figowa. Kruche ciasto ze śliwkami i figami.




Tarta śliwkowo-figowa. Kruche ciasto ze śliwkami i figami.




Tarta śliwkowo-figowa. Kruche ciasto ze śliwkami i figami.

Komentarze