listopada 06, 2018

Ciasto miodowe przekładane gotowaną masą serową

Sernik gotowany dla zabieganych cieszy się na blogu niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego, bo to ciasto robi się dosłownie w 20 minut, a smakuje wybornie. Dziś chcę wam zaproponować jego bardziej pracochłonną wersję - z miodowymi plackami. Dla mnie to niebo w gębie. 

Ciasto miodowe przekładane gotowaną masą serową

Ciasto miodowe przekładane gotowaną masą serową

Placki miodowe
  • 450 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
  • 1 kg sera z wiaderka
  • kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 szkl cukru
  • cukier waniliowy
Najpierw przygotowuję placki miodowe. Z podanych składników zagniatam ciasto (można robotem). Dzielę na 3 części. Każdą z nich rozwałkowuję na wielkość blachy. Blachę wykładam papierem do pieczenia i przekładam na nią placek.  Piekę około 15-20 minut w 180 st C. Tak piekę 3 placki.

Ser zagotowuję z masłem. Dodaję budynie rozmieszane w 1/2 szkl mleka, cukier i cukier waniliowy. Ponownie zagotowuję i gotuję aż cukry się rozpuszczą. Gotową ciepłą masą smaruję ostudzone blaty miodowe. Składam je w blaszce. Odstawiam do ostygnięcia, a potem wynoszę w chłodne miejsce lub wstawiam do lodówki. 
Ciasto miodowe przekładane gotowaną masą serową

4 komentarze :

  1. Idę zobaczyc przepis na szybki sernik :) Bardzej pracochłonna wersja to nie teraz ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ale trochę inaczej i to był hit. Drugi hit to miodownik z masą budniowo-orzechową (dużo orzechów włoskich). Te placki na sodzie dodają smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy ciasto miodowe choć za samym miodem właściwie nigdy nie przepadałyśmy xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasto, zdecydowanie moje smaki, chętnie kiedyś przygotuję:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger