niedziela, 11 listopada 2018

Milky Way


Dzisiaj mam przepis na smaczne ciasto "Milky Way".
Nieodzowne będzie mleko w proszku, które nadaje całemu ciastu charakterystyczny mleczny smak.
Szczerze polecam.

Potrzebujemy:
biszkopt ciemny:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

masa mleczna:
  • ½ l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 masło
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mleka w proszku (całe opakowanie)

polewa:
  • 2 czekolady mleczne
  • 10 łyżek mleka


Zaczynamy od upieczenia biszkoptu, czyli jajka kręcimy z cukrem,
a potem dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Pieczemy w dużej blaszce do suchego patyczka (u mnie pieczenie trwało około 35 minut).
Po ostudzeniu biszkopt kroimy na dwie części.
Mleko gotujemy z cukrami i studzimy.
Potem ucieramy masło i po troszeczku dodajemy ostudzone słodkie mleko i mleko w proszku (na przemian).
Masę wykładamy na połowę biszkopta, przykrywamy drugą częścią i polewamy rozpuszczonym czekoladami.
Ciasto wystawiamy w chłodne miejsce na noc. Smacznego.

5 komentarzy: