wtorek, 6 listopada 2018

Kaczka w marynacie słodko - kwaśnej


Kaczka w marynacie słodko - kwaśnej, to połączenie kuchni Polskiej ze smakami Azji. Jest pyszna, delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania polecam ryż i upieczone warzywa. 



SKŁADNIKI

  • 1 kaczka (lub 2 udka i 2 piersi z kaczki)
  • 100 g suszonych śliwek
  • 70 ml sosu sojowego ciemnego
  • 70 ml miodu płynnego
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża gruszka
  • świeżo mielony pieprz kolorowy, suszony majeranek, chili

WYKONANIE

Z kaczki wyciąć udka i piersi (korpus będzie idealny do rosołu), umyć i zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Udka i kacze piersi posypać delikatnie świeżo mielonym pieprzem kolorowym i majerankiem. Jabłko i gruszkę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki przekroić na pół i przełożyć do garnuszka. Dodać sos sojowy, miód, ocet balsamiczny, sok wyciśnięty z całej cytryny, szczyptę chili, obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, po czym podgrzać, aż marynata będzie gorąca. Do naczynia żaroodpornego wlać nieco marynaty, włożyć kacze udka i piersi skórą do góry, następnie wlać pozostałą marynatę. Po bokach rozrzucić kawałki jabłka i gruszki, nałożyć pokrywę naczynia, po czym włożyć do piekarnika. Piec łącznie 1,5 - 2 godzin (w zależności od wagi kaczki). 30 minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby przypiec skórę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz