Tort cytrynowy z plastrami cytrusów


      Tort z ułożonymi plastrami owoców ma bardzo przyjemny, orzeźwiający smak, który zawdzięcza lemon curd dodanemu do śmietany.

Plastry cytryny, limonki, pomarańczy i grejpfruta tworzą na jasnym tle kremu barwne wyraziste plamy. Taki tort pełen kolorów lata potrafi przyciągnąć wzrok i zachęcić do zjedzenia całkiem sporego kawałka.

Przygotowanie tortu najwygodniej jest rozłożyć na dwa dni. Dzień przed składaniem tortu powinno się przygotować lemon curd. Krem z cytryny pozostawiony na noc w lodówce będzie miał odpowiednią temperaturę i gęstość, kiedy na drugi dzień dodamy go do schłodzonej bitej śmietany i połączymy z mascarpone. Biszkopt też najpraktyczniej jest upiec dzień wcześniej. Okryty ściereczką kuchenną lekko podeschnie i będzie wygodny do przekrojenia.

SKŁADNIKI
  • 6 jajek
  • 160 g drobnego cukru
  • 140 g mąki pszennej 
  • 70 g maki ziemniaczanej
  • 1000 ml śmietany 36%
  • lemon curd z tego przepisu ⇾
  • 250 g sera mascarpone 
  • 5 łyżek cukru pudru
  • poncz (200 ml herbaty z cytryną i olejkiem rumowym)
  • cienkie plastry limonki, cytryny, grejpfruta i pomarańczy
  • 100 g borówek amerykańskich
  • liście melisy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Oddzielamy żółtka od białek. Miksujemy białka, a kiedy zgęstnieją dodajemy do nich stopniowo drobnego cukru. Dokładamy po jednym jajku. Przesiane mąki delikatnie łączymy z masą.

Masą napełniamy tortownicę z natłuszczonym dnem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40 minut. Upieczony biszkopt zostawiamy w otwartym piekarniku. Z formy wyjmujemy, kiedy ostygnie.

Ubijamy śmietanę. W trakcie ubijania dodajemy lemon curd, ser mascarpone i cukier puder. Gotowy krem o gęstej kremowej konsystencji umieszczamy na pół godziny w lodówce.

Rozcinamy biszkopt na trzy blaty blaty. Składamy tort nasączając kolejno ponczem blaty i pokrywając je kremem. Krem rozprowadzamy na boku tortu i wyrównujemy.

Układamy plastry cytrusów, borówki i liście melisy. Schładzamy w lodówce.


Komentarze

Popularne posty