1 duża główka kapusty włoskiej
1,5 kg mięsa mielonego
3 paczki ryżu
1 łyżka oregano
1 łyżka Bazyli
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 paczka czosnku granulowanego
1 koncentrat pomidorowy
Sól, pieprz.
Ryż ugotować. Kapustę sparzyć i podzielić na duże liście, odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone wymieszać z ryżem, przyprawami i koncentratem. Dobrze wymieszać. Gotowy farsz zawinąć w liście i włożyć do brytfanny wyłożonej na dnie liśćmi kapusty. Zalać sosem pomidorowym i piec w piekarniku ok. 30 min. w 250℃.
Sos pomidorowy
2 koncentraty pomidorowe
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka oregano
1 łyżka Bazyli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 liść laurowy
Kilka ziaren ziela angielskiego
Wszystko wymieszać i zagotować. Gotowym sosem zalać gołąbki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz