Kurczak w śmietanie

1 kurczak
2 duże marchewki
1 pietruszka
1 seler
3 duże cebule
5 ząbków czosnku
1 litr bulionu drobiowego
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy: Sól, pieprz, bazylia, słodka papryka, majeranek.

Kurczaka rozciągać na kawałki, czosnek rozgnieść przez duśkę, marchewkę z pietruszką i selerem zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w krążki. Wszystko włożyć do brytfanny wysmarowanej oliwą i przyprawić według własnego uznania przyprawami.

Smażymy ok. 30 - 40 min do ciemnozłotego koloru z obu stron od czasu do czasu podlewając bulionem drobiowym. Gdy kurczak będzie już gotowy wlewamy słodką śmietankę 30% i smażymy tak długo, aż śmietanka się wysmaży.

Wszystkim życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz