Sernik mój!

Sernik bardzo jesienny. Przypomina mi późną jesień i wczesną zimę. Przypomina mi pracę nad moją sernikową książką. Przypomina sernikowy, kulinarny plener z pachnącą kawą i żurawinowym sernikiem z białą czekoladą. Przypomina sobotnie popołudnie. Słodycz karmelu i kwaskowatość czerwonej jak korale żurawiny. To smaczny sernik. Sernik mój! Sernik, który, jak każdy został przygotowany z wielką przyjemnością i sercem. Cytrynowo- pomarańczowy z kajmakiem, orzechami i owocami – borówką amerykańską i kwaskowatą żurawiną.  Spód raczy podniebienie przepyszną czekoladą. Próbujcie!

Składniki

spód

3/4 tabliczki gorzkiej czekolady

1 łyżka kakao

1 łyżka brązowego cukru

1 jajko

80 g dobrego masła

masa sernikowa

1200 g twarogu półtłustego

5 jajek

1 kubeczek śmietanki 36%

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

sok i skórka otarta z 1/2 cytryny

sok z 1/2 pomarańczy

2 łyżki sypkiego cappuccino waniliowego

wierzch

1/3 puszki kajmakowej

2 łyżki śmietanki 30% lub 36%

kilka orzechów włoskich

płatki migdałowe

świeża żurawina

świeże borówki amerykańskie

kilka cukiereczków mlecznych

Wykonanie

Składniki potrzebne do wykonania spodu (bez jajka) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do połączenia się składników. Zestawiamy z kąpieli, studzimy lekko, wbijamy jajko i mieszamy. Tortownicę 26 lub 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę do tortownicy, wyrównujemy. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 200 C. Podpiekamy spód przez 5-7 min.

Twaróg mielimy, miksujemy z cukrem, po kolei dodajemy po jajku, następnie sok z cytryny i pomarańczy. Wsypujemy cappuccino, dodajemy otartą skórkę, na samym końcu śmietankę. Masę przekładamy do tortownicy na czekoladowy spód. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kwadrans w 200 C, a następnie w 150 C przez 1h. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku.

W małym garnuszku przez chwilę podgrzewamy (tylko podgrzewamy!) masę kajmakową ze śmietanką. Ciepłą wylewamy na wierzch sernika, za pomocą łyżeczki rozprowadzamy. Na suchej patelni podprażamy orzechy i płatki migdałowe. Posypujemy masę. Wykładamy owoce i małe cukiereczki.

Sernik schładzamy.

Piękna ta tegoroczna jesień!

Uchwycenie jesiennego światła! Bardzo lubię to zdjęcie.

W sezonie jesienno – zimowym z wielką chęcią wracam do owsianek na ciepło. Tutaj propozycja na ciepło ze śliwką i cynamonem. Przepis TUTAJ