Smażony mintaj w panierce (na bazie mąki kukurydzianej)

Smażony mintaj w panierce (na bazie mąki kukurydzianej). Prosta, pyszna propozycja na obiad. Moja rodzina (w szczególności maluchy) bardzo lubią tak przygotowaną rybę. Do tego wystarczy podać tylko ziemniaczki i surówkę (dla dorosłych obowiązkowo kiszona kapusta ;)) i… obiad gotowy. A Wy jak najczęściej przygotowujecie rybę? Spróbujcie mojego sposobu, polecam 🙂

Składniki:

  • polędwice z mintaja około 200 g (można również użyć mrożonych płatów z mintaja, ale należy je rozmrozić – najlepiej zostawić je na noc)
  • sól morska gruboziarnista
  • pieprz kolorowy ziarnisty
  • kilka łyżek mąki pszennej (do jednego talerza)
  • kilka łyżek mąki kukurydzianej + tyle samo mąki pszennej (do drugiego talerza)
  • 1-2 jajka + czarny mielony pieprz (do trzeciego talerza)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Polędwice z mintaja kroimy na pół. Oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą morską. Najpierw z jednej strony, a po kilku minutach z drugiej.

Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną.

W drugiej mieszamy mąkę pszenną z mąką kukurydzianą (ta sama ilość, pół na pół).

Do trzeciej miski wbijamy jajko (lub jajka), doprawiamy czarnym mielonym pieprzem i roztrzepujemy całość widelcem.

Mintaja najpierw maczamy w samej mące. Potem w jajku (strzepujemy wcześniej nadmiar mąki), a na końcu w mieszance mąki kukurydzianej z pszenną.

Rybę smażymy z obu stron na złoto.

Podajemy np. z ziemniakami i kiszoną kapustą (u nas nie może zabraknąć kiszonej kapusty do takiego obiadu ;)).

Smacznego

Użyte w przepisie przyprawy pochodzą ze sklepu Skworcu. Polecam!

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz