Tagliatelle z sosem śmietanowym z kurkami i gorgonzolą
Szybki i pyszny sposób na wykorzystanie sezonu jesiennego – kurki doskonale łączą się z serem pleśniowym i tworzą pyszny kremowy sos. Świetny comfort food, kiedy za oknem pochmurno i deszczowo – tagliatelle z sosem śmietanowym z kurkami i gorgonzolą.
Składniki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- ½ małej cebuli, pokrojonej w pióra
- ½ średniej cukinii, pokrojonej w cienkie półplasterki
- 300 gr kurek, całych
- 1 szkl białego wina
- 200 gr śmietanki 18% lub 30%
- 100 gr gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
- Sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
- 250 gr makaronu tagliatelle – najlepiej świeżego
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej. Podsmażyć cebulę i czosnek 2 minuty, dodać cukinię i kurki, posolić. Smażyć ok. 2 minut. Zalać winem, doprawić pieprzem, tymiankiem i rozmarynek (do smaku) i gotować na małym ogniu aż wino odparuje (ok. 10-15 minut). Dodać gorgonzolę i śmietankę i gotować jeszcze chwilę do rozpuszczenia sera i podgrzania sosu.
- Podawać z makaronem tagliatelle (lub innym).
Zobacz także:
Krewetki z czosnkiem i pomidorkami ze spaghetti cukiniowym
Lasagne wegetariańska z wolnowaru – test multicookera Crockp...
Gdzie zjeść na Podlasiu i czego spróbować
Tajskie stir-fry wegetariańskie z kapustą pak choi
Wegański mus czekoladowy z batatów z pomarańczą
Kasza gryczana z batatami i jarmużem z sosem tahini
Keto brownie z kremem orzechowym i malinami
Wegetariański ramen z grzybami
Kluski śląskie z sosem pomidorowym z bakłażanami - kluski al...
Wegańskie gofry z kokosową bitą śmietaną i owocami
Wspaniały przepis. Uwielbiam grzyby z gorgonzola.
dziękuję bardzo! Tak, z gorgonzola kompunują się idealnie 🙂