Tagliatelle z sosem śmietanowym z kurkami i gorgonzolą

Szybki i pyszny sposób na wykorzystanie sezonu jesiennego – kurki doskonale łączą się z serem pleśniowym i tworzą pyszny kremowy sos. Świetny comfort food, kiedy za oknem pochmurno i deszczowo – tagliatelle z sosem śmietanowym z kurkami i gorgonzolą.

Tagliatelle z sosem śmietanowym z kurkami i gorgonzolą

Składniki

  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • ½ małej cebuli, pokrojonej w pióra
  • ½ średniej cukinii, pokrojonej w cienkie półplasterki
  • 300 gr kurek, całych
  • 1 szkl białego wina
  • 200 gr śmietanki 18% lub 30%
  • 100 gr gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
  • Sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
  • 250 gr makaronu tagliatelle – najlepiej świeżego

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej. Podsmażyć cebulę i czosnek 2 minuty, dodać cukinię i kurki, posolić. Smażyć ok. 2 minut. Zalać winem, doprawić pieprzem, tymiankiem i rozmarynek (do smaku) i gotować na małym ogniu aż wino odparuje (ok. 10-15 minut). Dodać gorgonzolę i śmietankę i gotować jeszcze chwilę do rozpuszczenia sera i podgrzania sosu.
  2. Podawać z makaronem tagliatelle (lub innym).


2 thoughts on “Tagliatelle z sosem śmietanowym z kurkami i gorgonzolą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *