Ciasto waniliowo kakaowe z gruszkami

Ciasto waniliowo kakaowe z gruszkami. Uwielbiam szybkie, proste i co najważniejsze pyszne wypieki. Dziś zapraszam Was na jeden z nich. Pyszne dwukolorowe (waniliowo kakaowe) ciasto z gruszkami. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o rodzynki. Mój synek je uwielbia, a więc musiały się pojawić 😉 Nadały ciastu wyjątkowego smaku. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Myślę, że nikt nie będzie miał z nim problemów 😉 Mi pomagała moja mała córeczka. Polecam Wam spróbować. Ciasto idealne na weekend lub do popołudniowej kawy lub herbaty. Spróbujcie.

Składniki:

  • 4 jajka
  • ciut ponad pół szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki oleju (u mnie rozpuszczony olej kokosowy, ale można użyć też rzepakowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
  • 4 gruszki
  • mała garść rodzynek – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy rodzynki i całość odstawiamy na bok na czas przygotowania ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Dno blaszki można też wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem. Ja użyłam blaszki o wymiarach 24×24 (kwadratowa tortownica), można również użyć tortownicy 24 cm lub innej (im większa blaszka tym ciasto będzie niższe).

Do miski wbijamy jajka i wsypujemy oba rodzaje cukru. Całość miksujemy na puch.

Następnie dolewamy olej, miksujemy do połączenia.

Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, znów miksujemy.

Wylewamy ciut ponad połowę ciasta do blaszki. Resztę miksujemy z czubatą łyżeczką ciemnego kakao. Ciemne ciasto wylewamy dowolnie na jasne (ciasto może nie pokryć całego dna blaszki, ale nie martwcie się urośnie podczas pieczenia ;)).

Na wierzch wykładamy pokrojone gruszki z rodzynkami.

Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka (u mnie około 45 minut). Czas pieczenia zależny od piekarnika i użytej blaszki (wielkości).

Po wystudzeniu zdejmujemy obręcz i oprószamy ciasto cukrem pudrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz