Grillowane kotlety mielone z pieczarkami – prosty przepis na obiad

Grillowane kotlety mielone z pieczarkami – prosty przepis na obiad. Dziś polecam Wam troszku inne kotlety mielone. Moja rodzina bardzo lubi tą wersję. Tak przygotowane kotlety najczęściej podaję na obiad. Dziś wersja z kopytkami, sosem i surówką. Grillowane kotlety mielone z pieczarkami możecie również podać do tradycyjnych lub pieczonych ziemniaków itd. Idealnie się również sprawdzą jako składnik domowych hamburgerów. Spróbujcie.

Kotlety możecie przygotować na patelni grillowej lub tak jak w opiekaczu Befsztyk Gofry Dezal. Już raz polecałam Wam to urządzeniu przy okazji tego przepisu. Jest ono naprawdę wszechstronne. Usprawnia i przyspiesza przygotowywanie wielu potraw. Do przygotowania dań nie używam tłuszczu. Podstawowymi elementami opiekacza są płyty grzewcze – dolna i górna, wykonane ze stopu aluminium i pokryte od strony roboczej greblonem – powłoka zapobiega przywieraniu. Czyszczenie urządzenia jest przyjemnością – po skończonej pracy wystarczy je przetrzeć szmatką. Szczerze polecam Wam opiekacz firmy Dezal (jak i inne produkty, gofrownica np. służy nam już bardzo długo). Dezal, to bez wątpienia JAKOŚĆ i NIEZAWODNOŚĆ !

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • pół cebuli
  • 4 małe pieczarki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 jajko
  • olej do podsmażenia cebuli i pieczarek

Propozycja podania: kopytka, surówka z białej kapusty i sos

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę z pieczarkami.

Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy mięso ręką. Formujemy kotlety. Kotlety przygotowujemy na patelni grillowej lub w opiekaczu (ja używam takiego) Dziś kotlety przygotowałam właśnie w tym opiekaczu (znacznie skraca czas przygotowania, mięso wychodzi idealne). 

Gotowe kotlety możemy podać na obiad. U mnie w towarzystwie domowych kopytek i ciemnego sosu. Do tego pyszna surówka z białej kapusty. Obiad idealny 🙂

Takie kotlety wspaniale nadają się również do przygotowania domowych hamburgerów.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz