Konfitura ze śliwek i fig

dzem-owocowy-w-misce-na-desce

Jesień to piękny czas na przygotowywanie przetworów na zimę. Uwielbiam te chwile, kiedy po domu unosi się korzenny zapach smażonych powideł śliwkowych,  różnego rodzaju konfitur czy dżemów przygotowywanych z jesiennych owoców. Dziś zapraszam Was po przepis na pyszną i aromatyczną konfiturę.  Przed Wami konfitura ze śliwek i fig usmażona z dodatkiem korzennych przypraw. Pyszna do naleśników, tostów lub do wyjadania po prostu ze słoika!

Na blogu znajdziecie także inne jesienne przetwory z owoców:



Konfitura ze śliwek i fig

Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 1000 g dojrzałych śliwek węgierek
  • 6 sporych dojrzałych fig
  • ok. 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków



Wykonanie:
Owoce bardzo dokładnie myjemy, ze śliwek usuwamy pestki, a następnie kroimy je na mniejsze części. Wrzucamy do szerokiego rondla o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Lekko potrząsamy garnkiem, aby rozprowadzić cukier. Rondel przykrywamy i odstawiamy na 1-2 godziny, żeby owoce puściły sok. Po tym czasie na małym ogniu owoce doprowadzamy do wrzenia. Ogień zmniejszamy i smażymy owoce bez przykrycia przez 60 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Znowu podgrzewamy owoce i smażymy przez 60 minut. Odstawiamy do wystygnięcia i jeśli konsystencja konfitury jest dla nas odpowiednia to przekładamy owoce do suchych i wyparzonych słoiczków. Mocno je zakręcamy i stawiamy do góry nogami.
Jeśli natomiast owoce są jeszcze za rzadkie ponownie je smażymy przez kolejne 30 minut i dopiero wtedy umieszczamy w słoiczkach.



Komentarze