Kotleciki (placuszki) z kaszy gryczanej

Kotleciki (placuszki) z kaszy gryczanej. Dziś polecam Wam pyszny i prosty przepis z kaszą gryczaną w roli głównej. Takie kotleciki (placuszki) z kaszy gryczanej możecie przygotować np. na lżejszy, zdrowszy obiad. Wspaniale smakują podane z sosem pieczarkowym lub w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. U mnie dziś ta druga wersja. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Spróbujcie.

Składniki:

Propozycja podania: domowy sos czosnkowy lub z sosem pieczarkowym

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lekko studzimy.

Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju wraz z posiekaną cebulką.

Do ciepłej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i cebulkę, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem*  Mieszamy dokładnie łyżką. Odstawiamy do przestudzenia.

Z jeszcze ciepłej masy formujemy w dłoniach małe kotleciki (placuszki). Dłonie co jakiś czas przemywamy zimną wodą, ułatwi to formowanie.

Kotleciki smażymy z obu stron na złoto

Podajemy z sosem pieczarkowym lub domowym sosem czosnkowym.

* Kotleciki z kaszy gryczanej powinny być dobrze doprawione. Jeśli nie wiecie czy przypraw jest wystarczająco dużo najpierw wymieszajcie składniki bez jajka, doprawcie i spróbujcie)

Smacznego

Polecam produkty od PZZ Białystok

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz