Menu

Buraczki na ciepło

Pyszny i łatwy do przygotowania dodatek do obiadu. Buraczki na ciepło świetnie smakują z kaczką i ziemniakami.

Smażone buraczki do obiadu
Nie wiem dlaczego, ale dla mnie najbardziej smakują buraczki zrobione na ciepło. Ich podsmażanie sprawia, że stają się słodsze i bardziej aromatyczne. Nigdy nie dodaję do nich octu spirytusowego tylko ocet jabłkowy i sok z cytryny, gdyż spirytusowy zabija ich smak, a ocet jabłkowy i cytryna podkreśla i go wydobywa. Buraki mają lepszy smak, gdy przed smażeniem są najpierw upieczone, a nie gotowane w wodzie.
Buraki są źródłem cennych witamin i minerałów potrzebnych dla naszego organizmu. Najwięcej ich powinny spożywać osoby mające problemy z układem krwionośnym i chorujące na anemię lub białaczkę. Buraki nie są zalecane jedynie dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny.

Składniki na buraczki:

  • 6 - 7 średnich buraków
  • jabłko 
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz naturalny i sól do smaku
  • rzepakowy do smażenia

Jak zrobić buraczki na ciepło?

  1. Buraki bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Do pieczenia najlepiej wybrać buraki o podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samum czasie. Buraki można również ugotować w wodzie, ale te pieczone są smaczniejsze.
  2. Po upieczeniu buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do braka zetrzeć również jabłko.
  3. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać buraki, jabłko, przyprawy i smażyć, aż buraki zaczną się lekko przypiekać. Buraki są zazwyczaj słodkie, ale dodanie odrobiny cukru wydobywa z nich smak i utrwala kolor buraka. W międzyczasie na pewno trzeba będzie dodać więcej oleju. 
  4. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  5. Buraczki na ciepło świetnie pasują prawie do każdego dania mięsnego, a szczególnie do pieczonej kaczki.

    Zobacz również: pieczona cukinia.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry