Sałatka makaronowa z sosem tatarskim

Sałatki makaronowe mogłabym jeść niemalże codziennie. Bardzo je lubię – wszystkie. Powstrzymuje mnie przed tym jedynie obawa, że po czasie musiałabym wszystkie ubrania wymienić na większe;)

Tym razem, po dość długiej przerwie, znowu skusiłam się na makaronową sałatkę – w jednej z moich ulubionych wersji, bo z warzywami: kolorową papryką, ogórkiem oraz pomidorkami koktajlowymi. Tym co spajało całość był sos tatarski – ja wykorzystałam gotowy, ze słoiczka, ale jeśli macie czas i ochotę, możecie przygotować go sobie od podstaw samodzielnie.

  • 1 opakowanie ulubionego makaronu
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • po 1 papryce: czerwonej, zielonej i żółtej
  • pęczek koperku
  • 1 ogórek zielony tzw wąż
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1 mały słoiczek sosu tatarskiego (250ml)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawa do gyrosa
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Polewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy je przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mięso obsmażamy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Gotowe mięso dodajemy do makaronu, mieszamy.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki  kroimy na cienkie paseczki. Ogórka kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Warzywa łączymy z makaronem i mięsem. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

Dodajemy sos tatarski i musztardę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.