Buddha bowl z falafelem

Buddha bowls, które podbijają ostatnio internet, to bogato napełnione miseczki bazujące na kolorowych, roślinnych przysmakach. Uwielbiam je za prostotę przygotowania i duże pole do popisu przy komponowaniu ich zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi. Nie bez powodu nazywane są miseczkami rozmaitości, bo poza podstawowymi składnikami dużą rolę odgrywają sosy i dressingi, które mogą jeszcze bardziej zmienić oblicze naszego dania. Wersja z falafelem stanowi nie tylko pyszny, ale również bardzo pożywny posiłek, który nasyci nas na długi czas. Polecam!


Buddha bowl z falafelem przepis

Składniki na falafel:

  • 250 suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc w wodzie)
  • 1/4 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Namoczoną ciecierzycę odsączyć, dodać cebulę, czosnek i zmiksować blenderem. Dodać listki natki pietruszki wraz z przyprawami i ponownie zmiksować blenderem na gładką masę. Formować niewielkie kotleciki wielkości orzecha włoskiego i smażyć na mocno rozgrzanym, głębokim oleju do czasu aż falafele zarumienią się z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Pozostałe składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • duża garść szpinaku
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka poszatkowanej modrej kapusty
  • Sos Kielecki czosnkowy
  • czarny sezam

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W miseczce ułożyć szpinak, poszatkowaną kapustę, ugotowaną kaszę, marchewkę startą na dużych oczkach tarki oraz usmażone falafele. Polać sosem czosnkowym i musztardowym, udekorować czarnym sezamem.

Sos musztardowy na zimno:

  • 3 łyżki Musztardy Kieleckiej kremskiej
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Smacznego!


Falafel krok po kroku


Jak zrobić falafel


Sos musztardowy na zimno


buddha bowl with falafel


Co to jest buddha bowl


Falafel przepis


Zimowe buddha bowl przepis

*Wpis powstał przy współpracy z marką Społem

Komentarzy: 20

  1. Aga
    5 października 2018 / 12:14

    Cudo <3

    • Marta
      Autor
      6 października 2018 / 0:50

      Dziękuję 🙂

  2. Ania
    5 października 2018 / 12:57

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2018 / 0:51

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Majka
    5 października 2018 / 13:07

    Myślę, że takie falafele mi posmakują 😋

    • Marta
      Autor
      6 października 2018 / 0:51

      Będę czekać na informację, czy przypadły Ci do gustu 😉 Pozdrawiam 🙂

  4. Malwina
    5 października 2018 / 14:17

    Kocham falafel ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂 fajne do wypróbowania 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2018 / 0:52

      Koniecznie wypróbuj i daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Roz
    5 października 2018 / 17:05

    Cudownie wygląda 🙂 zabieram się do pracy pochwalę się efektem 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2018 / 0:53

      Super, smacznego 🙂

      • Roz
        6 października 2018 / 19:10

        Co tu dużo mówić kolejna pychotka 🙂 super małżon również zadowolony 🙂

        • Marta
          Autor
          7 października 2018 / 16:13

          Super dziękuję za wiadomość 🙂

  6. Kaśka
    5 października 2018 / 22:28

    Pełno widzę teraz tych miseczek, ale sama nie probowalam robić 🙂

    • Marta
      Autor
      6 października 2018 / 0:58

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  7. Nora
    7 października 2018 / 15:03

    Falafel super!!! resztę trochę zmieniłam bo u nas niestety nie przejdzie surowy szpinak i marchewka …

    • Marta
      Autor
      7 października 2018 / 16:14

      Dodatki to rzecz gustu i to w buddha bowls jest najlepsze 🙂 cieszę się, że falafel posmakował 🙂

  8. Marta
    11 października 2018 / 12:56

    Dzisiaj mamy na obiadek falafele już próbowałam są super 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2018 / 1:13

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  9. 11 lutego 2019 / 13:10

    Bardzo lubię falafele więc chętnie spróbuję przygotować opisane przez Ciebie danie 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2019 / 14:48

      Super, mam nadzieję, że posmakuje tak jak nam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 5 =