czwartek, 4 października 2018

Zupa krem z dyni i batata

Jesień przyszła a z nią katar oczywiście, zawsze o tej porze ratujemy się dyniową zupą z imbirem i curry (przepis TU KLIK!). Tym razem miałam jeszcze batata i postanowiłam go wkręcić do zupy - stała się jeszcze bardziej kremowa i fajnie podkręcił się smak - spróbujcie koniecznie - mocno rozgrzewa!


dynia przepisy

SKŁADNIKI (na 4 porcje)
1 mała dynia hokkaido -około 800-900 g
1 duży batat (ok. 500 g)
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
1 szczypta chili
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka startego imbiru
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
prażone pestki dyni i nasiona słonecznika lub grzanki

zupa krem

PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy i podsmażamy do miękkości na oliwie. 
Dodajemy obraną dynię i batata - pokrojone w kostkę. Dusimy na małym ogniu prze 7-10 minut. dodajemy bulion i przyprawy, gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Miksujemy na gładki krem - podajemy posypane nasionami lub grzankami. Smacznego!

 Zapraszam na fanpage na Facebooku oraz Instagram

Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!


przepisu z dyni
Inne dyniowe inspiracje znajdziecie TU KLKIK!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz