Ciasto czekoladowe z jabłkami

Jabłka, miód, cynamon, płatki owsiane… brzmi prawie jak wstęp do przepisu na owsiankę, ale nie tym razem. Sycące i pełne błonnika ciasto czekoladowe wysuwa się dziś na pierwszy plan.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki dowolnego rodzaju
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka + 1 łyżka cukru/ksylitolu/erytrolu
  • 4 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • 700 g jabłek
  • cynamon

Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z łyżką miodu i cynamonu. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i zmiksuj na gładki krem. Następnie wsypuj partiami suche składniki (mąkę, kakao, proszek) i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj płatki oraz łyżkę miodu, wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia się składników. Gotową masę przelej do tortownicy o średnicy 20 cm, wysyp jabłka i piecz w temp. 170 °C przez około 30 – 40 minut. Gotowe ciasto polej 2 łyżkami miodu, posyp cynamonem.

Smacznego!

LOGO

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 126,2 kcal
  • białko – 4,6 g
  • tłuszcze – 2,4 g
  • węglowodany – 24,6 g
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Domatorka na etacie
5 lat temu

Wygląda pysznie, chociaż nie wiem czy nie lepiej byłoby udusić wcześniej jabłka, bo wydają się trochę suche. Poeksperymentuję z twoim przepisem 🙂

Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

Irena
Irena
5 lat temu

Wydaje się proste, zapisuję 😀