Domowa czekoladowa granola (w kilka chwil)

Domowa czekoladowa granola (w kilka chwil). Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam granolę. Nie ma jak rano usiąść przy miseczce domowej czekoladowej granoli zalanej mlekiem lub dodanej do jogurtu. Prosto, szybko i pysznie. Często takie śniadania uzupełniam porcją ulubionych owoców. Taką domową granolę można przygotować w piekarniku lub w wersji ekspresowej na patelni. Tak, tak też będzie pysznie. Spróbujcie sami 😉 (oczywiście możecie ją wzbogacić o inne ulubione dodatki)

Domowa czekoladowa granola (w kilka chwil)

Składniki:

  • około 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 pełna łyżka sezamu Helio
  • 5 suszonych moreli Helio
  • około 6 kosteczek dobrej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego (rozpuszczonego)
  • 3-4 płaskie łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Na suchą patelnię ustawioną na średnim ogniu wsypujemy płatki owsiane i sezam. Całość mieszamy i pozostawiamy tak kilka chwil, aż poczujemy ładny orzechowy zapach. Następnie dodajemy na patelnię 1 łyżkę oleju kokosowego i miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy pokrojone morele, mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną lub startą gorzką czekoladę, chwilę mieszamy. Czekolada powinna ładnie pokryć resztę składników. Ściągamy patelnię z ognia, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy i przekładamy do słoiczka lub od razu podajemy np. z mlekiem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz