Bitki Drobiowe W Sosie Z Suszonych Grzybków

by - 9/27/2018 12:02:00 AM

Propozycja na pyszny obiad :)













Składniki dla 2-3 osób

Sos:

  • kilka suszonych grzybków (6-7 w tym kurki, borowik, prawdziwek, podgrzybek itp.)
  • 2 szklani wody
  • 1/2 główki cebuli lub 1 mała cebulka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3-4 łyżki śmietanki 30-36%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Bitki:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • mąką do obtoczenia
  • sól, pieprz


1. Grzyby namaczamy przez około 30 minut lub dłużej (a nawet możemy zostawić je na noc) w dwóch szklankach wody, a następnie wyjmujemy  i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie.
2. Filet z kurczaka myję, wycieram, dziele na grubsze plastry, rozbijam tłuczkiem, nie za cienko. Oprószam je solą i pieprzem, obtaczam w mące i kładę na rozgrzany olej. Smażę po kilka minut z każdej strony.
3. Do filetów dodaje pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Przekładam całość do gotującego się garnka z grzybkami. Solę i pieprzę całość, gotuje z około 10-15 minut.
4. Po tym czasie w śmietance mieszam mąkę, hartuje ją gorącym wywarem i wlewam. Gotuje jeszcze z około 5-10 minut do zgęstnienia.
Ja podałam bitki z domowymi kluskami śląskimi <--- klik. Smacznego !!!



Podobne Posty

4 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych