Domowy piernik z gruszką

Domowy piernik z gruszką. W jesienne dni nie może u mnie zabraknąć korzennych wypieków. Ten zapach unoszący się po cały domu… ach uwielbiam go. Wy też? Dlatego dziś zapraszam Was na pyszny domowy piernik z gruszką. Ciasto przygotujecie dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Wystarczy wszystko wymieszać i ułożyć skąpane w miodzie i cynamonie owoce. Potem już tylko chwila cierpliwości, gdy ciasto jest w piekarniku i… można się cieszyć pysznym deserem. Do tego ciepła herbata z miodem i imbirem i… nic mi więcej nie trzeba. Spróbujcie.

Składniki: (na prostokątną blaszkę – u mnie 30×25)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukier trzcinowego
  • około 200 g konfitury lub dżemu*
  • 3 jajka klasy M
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika (płaskie)
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 gruszki azjatyckie (tzw. jabłko-gruszki) lub 2 zwykłe gruszki
  • 3 łyżeczki miodu lipowego Huzar
  • duża szczypta cynamonu

*u mnie konfitura z czarnej czereśni, zamiennie dodaję dżem lub konfiturę z czarnej porzeczki

Przygotowanie:

Owoce obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy miód i całość posypujemy cynamonem. Mieszamy i odstawiamy.

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy składniki łyżką. Następnie wbijamy jajka, dodajemy konfiturę, mleko i olej. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników.

Masę wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną (lub mąką) blachy (u mnie 30×25). Na wierzch wykładamy nasze owoce z miodem (wcześniej warto jeszcze raz je przemieszać).

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka (uwaga czas pieczenia może być różny, zależy od piekarnika).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz