Wytrawne gofry z kabanosami, pieczarką i serem

Wytrawne gofry z kabanosami, pieczarką i serem. Pyszne, sycące, proste w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście gofrów w formie wytrawnej, to zdecydowanie Wam je polecam. Sprawdzą się doskonale w formie obiadu, jak i na przyjęciach. Można np. pociąć je na mniejsze kawałki i zrobić z nich szybkie przekąski (mini kanapeczki) itd. Doskonale smakują same, jak i w towarzystwie ulubionych sosów czy ketchupu. Pamiętajcie, aby dodać wyraziste w smaku składniki (u mnie kabanosy kabanosów piri piri ) lub dobrze je doprawić. Gofry nie mogą być mdłe. Polecam. Prosto, szybko i tanio. Spróbujcie.

Składniki: (na 4 sztuki)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko klasy M
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju (do ciasta) + odrobina do posmarowania gofrownicy
  • 1/2 opakowania kabanosów piri piri Maestro Henryk Kania
  • 1 pieczarka
  • 3 łyżki startego żółtego sera np. Gouda

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, mleko, 2 łyżki oleju i wbijamy jajko. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy starty żółty ser, znów mieszamy.

Na koniec dodajemy pokrojone kabanosy oraz obraną i pokrojoną w kostkę pieczarkę. Krótko mieszamy.

Gofrownicę lekko smarujemy olejem, następnie dobrze ją rozgrzewamy.

Chochelką nakładamy porcje ciasta (przed każdą porcją należy je pomieszać). Smażymy gofry.

Tak przygotowane wytrawne gofry z kabanosami, pieczarką i serem podajemy same lub z ulubionymi dodatkami (np. domowym sosem, ketchupem).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz