poniedziałek, 24 września 2018

Tort tęczowy z bitą śmietaną


Tort ten postanowiłam zrobić na urodziny mojego 4-letniego synka,który nie lubi w cieście żadnych owoców czy dżemu-więc podjęłam wyzwanie i zrobiłam tęczowy ,kolorowy tort który chciały spróbować wszystkie dzieci i dorośli,bardzo smaczny

,może nie wyjątkowy w smaku,bo przełożony kremem z bitej śmietany i serka mascarpone ale za to dla dzieci -idealny,synek był zachwycony i jak nigdy zjadł aż dwa kawałki,a o to chodziło.Za to ciekawe bardzo w tym przepisie jest to ,że obeszło się bez ponczowania a jest bardzo wilgotny,bo placki nie są biszkoptowe tylko ucierane.Można oczywiście pokusić się o dodanie nutelli ,bądź dżemu-jak tylko lubicie-ale sam i tak zrobił furorę.Przepis znalazłam na stronie "Moje wypieki",
 Zmodyfikowałam oczywiście ilość składników ,bo tortownice miałam w rozmiarach 24 cm.Polecam,jest z nim trochę pracy -ale jak zawsze z tortem,ale za to na pewno warto!!

Składniki na ciasto (6 blatów):
tortownica 24 cm
  • 340 g masła
  • 330 g drobnego cukru do wypieków
  • 7 białek
  • 3łyżeczki ekstraktu z wanilii(lub opakowanie cukru waniliowego)
  • 563 g mąki pszennej
  • 6 łyżeczek płaskich proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 530 ml mleka
Krem z bitej śmietany i mascarpone: 
  • 1l śmietany kremówki (36%), schłodzonej 
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego 
  • kilka łyżek cukru pudru, do smaku 
  • ekstrakt waniliowy lub cytrynowy


Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać, odłożyć.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować do połączenia. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia się składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. .
Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 24 cm  i piec około 18 - 20 minut w temperaturze 160ºC  z termoobiegiem lub do tzw. suchego patyczka. 
 Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
 Moja rada:Ja  nie robiłam całego ciasto na raz bo nie wiedziałam czy może długo czekać robiłam z 1/3 składników i dzieliłam na dwie blaszki,ponieważ w piekarniku mieściło mi się tylko dwie blaszki na raz, no i miałam tylko dwie takie same tortownice.Takim sposobem,dwa się piekły a ja w tym czasie robiłam następne dwa,i jeszcze raz-aż miałam 6 blatów,Co do barwników używałam różnych bo takie akurat mam jedne w żelu(super!),a inne w proszku-i te właśnie najlepiej rozmieszać najpierw w 2-3 kropelkach wody,łatwiej się wymieszają z ciastem.pamiętajcie ,że kolor po upieczeniu jest nieco inny ,bardziej wyraźny!

Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera (wszystko razem) i ubić do powstania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać wybrany ekstrakt.

Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem: blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem, następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym. Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.





a taki był w całości....
.

1 komentarzy

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!