Piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie – zdrowy obiad w kilka chwil

Piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie – zdrowy obiad w kilka chwil. Co najczęściej przygotowujecie, gdy macie ograniczony czas, a obiad powinien być syty i treściwy? Ja w takich sytuacjach sięgam po jedno z moich ulubionych rozwiązań jakim są marynowane piersi z kurczaka. Uwielbiam tworzyć nowe ciekawe marynaty. Dziś jedna z prostszych, nadająca mięsu aromatu i wspaniałego smaku. Zamarynowane piersi z kurczaka najlepiej przygotować na patelni grillowej, w piekarniku lub tak jak ja we wszechstronnym urządzeniu OPIEKACZ BEFSZTYK – GOFRY  

Firma Dezal Plus stworzyła urządzenie niezwykle wszechstronne. Opiekacz przeznaczony jest nie tylko do pieczenia mięs, można w nim również przygotować ulubione warzywa, zapiekanki, a nawet gofry (zarówno te słodkie, jak i wytrawne). I co ważne, dla osób dbających o zdrowie czy będących na diecie, urządzenie pozwala na przygotowanie potraw lekkostrawnych, dobrze przyswajalnych przez organizm. Urządzenie jest już ze mną dłuższy czas, przygotowałam na nim wiele różnych potraw (na pewno podzielę się z Wami niektórymi przepisami) i do tej pory jestem zachwycona. Szczerze Wam polecam zakup takiego opiekacza. Dzięki niemu nawet mój mąż bardziej ochoczo eksperymentuje w kuchni 😉

A wracając do przepisu… spróbujcie. Takie piersi nadają się idealnie na obiad (z ulubionymi dodatkami), jak i jako składnik różnych sałatek.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (u mnie mielona)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na pół, a następnie wzdłuż tworząc mniejsze cieńsze kotlety. Każdy kotlecik delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

W misce mieszamy składniki marynaty: oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszoną bazylię, słodką czerwoną paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz (mniej więcej tyle ile do tradycyjnej panierki np. na schabowe).

W marynacie dokładnie obtaczamy nasze kotlety (ja mieszam wszystko ręką). Miskę z kotletami wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

Tak przygotowane piersi z kurczaka można przygotować w piekarniku lub na patelni grillowej, jak jednak polecam Wam przygotowanie ich w opiekaczu-befsztyk Dezal (znacznie skraca czas przygotowania, mięso wychodzi idealne). Zamarynowane kotleciki wkładamy do opiekacza. Czas pieczenia mięsa w takim urządzeniu, to zaledwie kilka minut (do wyłączenia się lampki kontrolnej).

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Szybko, smacznie i zdrowo.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz