SKŁADNIKI
Gnocchi buraczane:
- 300 g ziemniaków
- 300 g buraków
- 100 g mąki + do podsypania
- 1 jajko
- 50 g parmezanu
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Do podania:
- 80 g parmezanu
- 100 g szynki parmeńskiej
- garść małych listków botwiny
- świeżo mielony czarny pieprz
- 4 łyżki roztopionego masła
- groszek czepny
PRZYGOTOWANIE
Gnocchi buraczane
- Ziemniaki oraz buraki obierz i pokrój w mniejsze cząstki. Ugotuj osobno w lekko osolonym wrzątku, odcedź i odstaw do wystudzenia.
- Następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa, przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem. Wsyp mąkę, wbij jajko, dodaj otarty parmezan, gałkę muszkatołowa oraz 1 płaską łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Zagnieć ciasto. Powinno być dość klejące, ale dać się formować.
- Ręce posyp mąką, a z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczaj je widelcem oprószonym mąką. Gotowe kluseczki układaj na blacie posypanym mąką. Przygotowane gnocchi gotuj w lekko osolonym wrzątku i podawaj natychmiast lub ostudź w zimnej wodzie.
Podanie
- Szynkę parmeńską pokrój w grube pasy lub porwij na kawałki i smaż na suchej patelni z obu stron, aż stanie się chrupiąca.
- Gnocchi przełóż na talerze, polej roztopionym masłem i podaj z chipsami z szynki, grubo startym parmezanem, listkami botwiny, groszkiem czepnym oraz świeżo zmielonym pieprzem. Kluseczki możesz również podsmażyć przed podaniem na patelni.
2 komentarze
Ja jestem fanką, a buraczanych jeszcze nie jadłam 🙂
Polecam w takim razie wypróbować 🙂