Weekend z Ewą Szabatin – niecodzienne wydarzenie w Kozienicach

 

W miniony weekend, 22 i 23 września, mieszkańcy Kozienic, blogerzy oraz zaproszeni goście spotkali się na niecodziennym wydarzeniu prowadzonym przez  Ewę Szabatin. Tej światowej sławy tancerki nie trzeba zapewne nikomu przedstawiać. Ale czy wiedzieliście, że Pani Ewa od kilku lat poświęca się również promowaniu zdrowego stylu życia? Jak się domyślacie podczas wydarzenia nie zabrakło dobrego jedzenia, w tym wspaniałych warsztatów kulinarnych, ciekawych rozmów, a nawet jogi. Organizatorem tego niecodziennego wydarzenia było Kozienickie Centrum Rekreacji i Sportu wraz z portalem Allaboutlife.pl

Spotkanie rozpoczął wykład motywacyjny Ewy Szabatin w Pensjonacie KCRiS, w którym opowiedziała o tańcu, zdrowym odżywianiu i przemianie jaka dokonała się w jej życiu. Nawiązała również do czasów uczestnictwa w programie „Taniec z Gwiazdami”. Były oczywiście też autografy 🙂

Następnie wszyscy wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Zabawa i wspólne gotowanie. W takich warsztatach naprawę warto wziąć udział. Nie zabrakło też produktów znanych i cenionych marek: Gehwol, Lazur, Eska Argo, Krasnystaw, Mosso, OCTIM, Laser Clinic, Tadar.pl, Grano’s.

Na ten dzień Ewa przygotowała specjalne przepisy. Część z nich możecie poznać i Wy 🙂 Naprawdę warto spróbować tych pyszności.

Owsianka gryczana – ESKA ARGO z jogurtem naturalnym oraz duszonymi śliwkami

Składniki:

  • Płatki gryczane błyskawiczne Eska Agro
  • Śliwki ( dojrzałe )
  • Cynamon
  • Jogurt naturalny Krasnystaw
  • Syrop klonowy
  • Gorąca woda
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie:

Zalewamy płatki gryczane wrzątkiem, czekamy 5 min. W garnku podduszamy pokrojone drobno śliwki z cynamonem oraz syropem klonowym. Przekładamy płatki do miseczek, nakładamy gorące śliwki i na koniec dodajemy jogurt naturalny zamiast śmietany. Wszystko posypujemy płatkami migdałowymi.

Tortilla wege z sosem sezamowym – Mosso oraz serem pleśniowym – Lazur

Składniki:

  • Tortille
  • Czosnek
  • Papryka czerwona
  • Papryka zielona
  • Papryka żółta
  • Młoda cukinia
  • Czerwona cebula
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ser pleśniowy – Lazur
  • Roszponka
  • Pieprz czarny do smaku
  • Olej rzepakowy lub masło klarowane
  • Sos sezamowy Mosso

Przygotowanie:

Na patelni z olejem rzepakowym podduszamy pokrojone w paski wszystkie warzywa (oprócz roszponki) i dolewamy troszkę wody. Gdy warzywa będą gotowe posypujemy je pokruszonym serem pleśniowym, a na drugiej czystej i suchej patelni podsmażamy delikatnie tortille. Warzywa z serem układamy na tortilli, polewamy sosem sezamowym i zawijamy.

Koreczki krabowe z sosem wasabi – MOSSO

Składniki:

  • Paluszki krabowe
  • Pomidorki koktajlowe
  • Mini mozzarella
  • Oliwki czarne bez pestek
  • Świeża bazylia
  • Patyczki do koreczków
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos wasabi od Mosso

Przygotowanie:

Paluszki krabowe przeciąć na cztery równe części, pomidorki umyć, a mozzarellę i oliwki odsączyć z płynu. Nadziewać na patyczki do koreczków na przemian: oliwka, mozzarella, pomidorek i paluszek krabowy. Pomiędzy mozzarellą i oliwką umieścić listek, bądź dwa świeżej bazylii. Tak przygotowane koreczki maczać w sosie wasabi.

Sałatka z sosem Balsamico OCTIM

Składniki:

  • 2 pomidory
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • rukola
  • kosteczki sera – Lazur
  • ocet balsamiczny – Octim

Przygotowanie:

Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Oliwki również pokroić. Składniki ułożyć na talerzu dodać ser i tuż przed podaniem polać balsamico.

STIR-FRY Z KASZĄ GRYCZANĄ – ESKA SEREM – LAZUR SZPINAKIEM oraz SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej – ESKA
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 4 łyżki pokrojonej w kosteczkę cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść szpinaku
  • ok. 80 g sera Lazur

Przygotowanie:

Ugotować kaszę gryczaną, wyłożyć na większy talerz lub tacę, ostudzić (można przygotować wcześniej). Na patelni delikatnie podsmażyć pestki słonecznika, następnie wlać olej rzepakowy i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek, lekko zrumienić.

Dodać kaszę gryczaną oraz suszone oregano i smażyć, co chwilę mieszać przez ok. 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem.

Dodać pokrojone suszone pomidory oraz natkę pietruszki i smażyć przez 1 minutę.Dodać opłukany, osuszony szpinak i mieszać podgrzewając aż szpinak zmięknie. Odstawić z ognia i posypać serem.

Tartinki gryczane – Grano’s z bananem i masłem orzechowym

Tartkinki czekolada surowa – Grano’s
smarujemy niewielką ilością masła orzechowego, kładziemy pokrojonego banana i jedną malinę.

Tartinki szpinak i oliwka – smarujemy hummusem i kładziemy oliwkę.

Hummus z suszonymi pomidorami
Do przygotowania hummusu są potrzebne:

  • 1 słoik cieciorki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tahini ( pasta sezamowa )
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju
  • 1⁄4 szklanki oliwy z suszonych pomidorów
  • 1⁄4 szklanki wody
  • sok z 1⁄2 cytryny

Wszystkie składniki wrzuć do blendera. Do miseczki przełóż gotowy hummus i gotowe.

Sałatka z dressingiem z musztardy francuskiej i octu jabłkowego – OCTIM oraz sera Lazur

Składniki:

  • Sałata lodowa 1 duża główka
  • roszponka 1 op.
  • kiełki słonecznika 1 op.
  • melon miodowy lub każdy inny dojrzały 1 szt
  • ser pleśniowy 25 dkg- Lazur
  • orzechy włoskie 20 dkg
  • musztarda francuska z całej gorczycy 1 słoik – Octim
  • miód 2 łyżki
  • oliwa pół szklanki
  • Ocet jabłkowy – Octim
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Musztardę wymieszaj z octem i miodem. Cały czas mieszając dodawaj oliwę. Przypraw do smaku. Roszponkę i sałatę lodową opłucz i osusz. Liście sałaty porwij na drobniejsze kawałki. Wymieszaj delikatnie sałaty z sosem. Dodaj pokrojonego na małe kostki melona, ser pleśniowy, kiełki słonecznika. Posyp podprażonymi orzechami.

To nie był koniec atrakcji dla mieszkańców kozieniczan. Niedziela dla uczestników spotkania z Ewą zaczęła się aktywnie. W nowo otwartej Sali Fitness znajdującej się na terenie pływalni należącej do Kozienickiego Centrum Rekreacji i Sportu – Ewa poprowadziła zajęcia z jogi dance, które jest połączeniem tradycyjnej jogi z elementami tańca. W trakcie ćwiczeń Szabatin pokazała kilkanaście podstawowych pozycji, które każdy będzie mógł powtarzać samemu w domu.

Zajęcia jogi z Ewą Szabatin

Na koniec na wszystkich czekała niespodzianka. Pojawił się Rafał Maserak. Zaraził on wszystkich swoją pozytywną energią. Autografom i zdjęciom nie było końca.

Pojawianie się Rafała Maseraka było dla wszystkich ogromną niespodzianką

Na wszystkich uczestników czekały też zestawy do pielęgnacji stóp od firmy Gehwol Polska

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz