Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej – nie rozpłynie się w upały :)

Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej, to ciasto idealne na wszelkie urodziny, imieniny i inne ważne okazje. Kremowi maślanemu na bezie upały nie są straszne – nie rozpłynie się, jest plastyczny, wygodnie się go formuje i ma mniej cukru, niż klasyczny krem maślany. 

Słodycz tortu i owoców łamie cytrynowy krem Lemon curd.  Ja ostatnio zrobiłam tort z krem maślanym na bezie szwajcarskiej na urodziny córki. Serwowałam go w ogrodzie, gdzie temperatura sięgała 30ºC – nic się nie rozpłynęło, a tort dumnie prezentował się na stole. Goście komplementowali moje umiejętności cukiernicze, a ja pękałam z dumy, bo córka była szczęśliwa 🙂


Składniki na Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej:

Biszkopt rzucany – tortownica Ø 25 cm:
7 jajek w temp. pokojowej,
1 szkl. drobnego cukru do wypieków,
1 szkl. mąki pszennej,
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej

Poncz – do nasączenia blatów:
1/2 szkl. wody,
płaska łyżka soku z cytryny/pomarańczy,
2 łyżki cukru pudru

Lemon Curd – krem cytrynowy:
1 jajko,
40g masła,
80g drobnego cukru do wypieków
sok i skórka otarta z 1 cytryny

Krem śmietankowy – podkład do tynkowania:
250g mascarpone,
1/2 l kremówki (śmietana 30%),
skórka otarta z cytryny

Krem na bezie szwajcarskiej – tynk:
150 g drobnego cukru,
4 białka,
220 g miękkiego masła,
kilka kropelek ekstraktu waniliowego

Owoce:

ok 1/2 kg borówek amerykańskich

 

Przygotowanie:

I. Biszkopt:

  1. Białka ubij na sztywno. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj do nich łyżka po łyżce cukier.
  2. Gdy cukier już się rozpuści (poczujesz to między palcami dotykając masy) pojedynczo dodawaj żółtka – miksuj do uzyskania jednolitego koloru.
  3. W 2-3 partiach dodaj przesiane mąki. Bardzo delikatnie wymieszaj ciasto używając szpatułki.
  4. Wlej ciasto do tortownicy, której dno wyłożysz papierem do pieczenia. Biszkopt będzie się piął po tortownicy, więc jej boków nie zabezpieczaj papierem do pieczenia.
  5. Piecz ok 30 minut w temperaturze 160ºC do uzyskania orzechowego koloru. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i upuść je (dnem do dołu) z wysokości ok 40 – 60 cm. Dzięki temu biszkopt Ci nie opadnie i już wiesz skąd jego nazwa.

II. Poncz:

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do uzyskania jednolitego płynu bez grudek.

III. Lemon curd:

  1. Cytryny dokładnie umyj i przelej wrzątkiem.
    Wyciśnij z nich sok – powinno wyjść ok 1/4 szklanki, tyle dokładnie potrzebujesz.
  2. Skórę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Jajka, żółtka i cukier zmiksuj na gładki i jasny krem.
  4. Połącz ze sobą wszystkie składniki. W kąpieli wodnej* całość delikatnie podgrzej i mieszaj trzepaczką rózga przez około 10 minut – do zgęstnienia masy. Lemon curd powinien przypominać nieco rzadszy budyń. Gdy ostygnie nieco zgęstnieje.
  5. Przestudzoną masę przełóż do wyparzonych i suchych słoiczków, zamknij i schowaj do lodówki. Jeśli znajdziesz w lemon curd grudki (w co wątpię), to możesz przetrzeć krem przez sito.

IV. Krem śmietankowy:

  1. Wszystkie składniki kremu (poza skórką cytrynową) miksuj równocześnie w wysokim naczyniu (uważaj, bo chlapie) do uzyskania gęstej konsystencji.
  2. Na koniec dodaj skórkę cytrynową i całość krótko zmiksuj.

V. Krem maślany na bezie szwajcarskiej:

  1. W kąpieli wodnej* podgrzej cukier i białka. Całość tak długo mieszaj, aż cukier się rozpuści. Potrwa to kilka minut. Gdy włożysz palce do masy białkowej i nie będzie między nimi czuć cukru, to znak, że dobrze wykonałaś zadanie.
  2. Zdejmij z ognia masę bezową i miksuj ją przez około 8 minut – do uzyskania temperatury pokojowej.
  3. Wystudzoną masę nadal miksuj i dodawaj do niej stopniowo masło. Gdy już całe masło znajdzie się w misie, to od tego czasu miksuj całość przez 2 minuty, do chwili, gdy masa stanie się gęsta i biała. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i ewentualnie barwnik, jeśli masz taką fantazje 🙂

VI. Składanie tortu:

  1. Wystudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.
  2. Każdy balat nasącz ponczem.
  3. Dwa dolne blaty posmaruj kremem cytrynowym – Lemon curd, następnie nałóż na nie krem śmietankowy i całość suto posyp borówkami amerykańskimi.
  4. Na górę połóż trzeci ostatni blat. Wyrównaj wszystkie blaty, aby tort był prosty i posmaruj jego boki i górę resztką kremu śmietankowego (tzw. tynk). W miarę możliwości całość wyrównaj łopatką cukierniczą lub zrób tak, jak ja – czyli użyj do tego celu najdłużej ekierki jaką masz w domu. 🙂
  5. Tak przygotowane ciasto włóż na pół godziny do lodówki, aby krem się porządnie schłodził.
  6. Następnie chłodny tort posmaruj kremem na bezie szwajcarskiej – całość wyrównaj łoptaką lub linijką.
  7. Z kremu który Ci został zrób kwiatki rękawem cukierniczym lub ponownie posmaruj nim tort i schowaj do schłodzenia. Ja tym razem postawiłam na prostotę, więc wybrałam tę drugą opcję, tort ozdobiłam świeżymi truskawkami, a nadmiarowy krem zjadłam na spółkę z mężem. Nie wykorzystane kwiatki możesz schować od zamrażalki – mogą tam leżakować nawet 2 tygodnie. 🙂

 

I tym sposobem tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej jest gotowy:) A Ty moja droga staniesz się królową wypieków w swoim domu 🙂

 


Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej  – Rady:

Tort z lemon curd
Tort urodzinowy z lemon curd, i kremami: śmietankowym oraz maślanym na bezie szwajcarskiej. Plus owoce 🙂

Ten tort jest podzielny na około 20 dużych kawałków.

Biszkopt jest bez proszku do pieczenia i tak ma być. Biszkopt rzucany rośnie dzięki dobrze ubitym białkom. A rzut po upieczeniu pięknie go wyrówna.

Lemon curd – warto zrobić kilka dni wcześniej, bo z każdym dniem jest coraz smaczniejszy. Poza tym można go przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. To świetny dodatek do ciasteczek, babeczek, muffinek, gofrów, naleśników czy kremów.

Aby praca na tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej  poszła Ci sprawnie sugeruję podzielić zadania na kilka dni.
Tydzień wcześniej zrób krem cytrynowy – Lemon curd, niech sobie leży w lodówce i się przegryza.
Dwa dni przed urodzinami/imprezą upiecz biszkopt i odstataw go do szafki – uwierz mi, to mu nie zaszkodzi 🙂
Dzień przed urodzinami przygotuj krem śmietankowy i krem na bezie szwajcarskiej oraz poncz.
Podziel biszkopt na 3 blaty i złóż tort. Dzięki takiemu podziałowi pracy wszystko pójdzie sprawnie, a Ty będziesz spokojna, że zdążysz na czas z tortem z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej.

 

Co to jest kąpiel wodna?!*

Na mały garnek lub rondelek z wodą nakładamy szklaną lub metalową miskę.

Ważne jest, aby miska nie dotykała wody w garnku/rondelku.

Włączamy palnik na minimalną moc.

Gotująca woda będzie ogrzewać naczynie w którym będziemy mieszać składniki kremu.

 

Nie masz drobnego cukru do wypieków?

Drobny cukier do wypieków ma gramaturą pośrednią między zwykłym cukrem, a cukrem pudrem. Można go kupić lub samodzielnie zrobić w 5 sekund Wystarczy zwykły cukier delikatnie zmielić w młynku do kawy lub innym urządzeniu z funkcją mielenia. Będzie taniej, bo cukier drobny do wypieków jest droższy od zwykłego białego cukru.

 

Jeśli tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej Cie nie przekonał, to zerknij niżej 🙂

A co powiesz na takie torty? (kliknij zdjęcie):

 

Tort Panna Cotta
Dietetyczna Panna Cotta – odchudzona z nadmiaru kalorii 🙂

Tort bez pieczenia ala Pana Cotta – lekki i bez cukru, ale zapewniam, że jest odpowiednio słodki 🙂

 

 

 

 

 

Sernik bez pieczenia z twarogu z wiaderka
Sernik na zimno z twarogu z wiaderka

Sernik na zimno z sera w kubełku z owocami, mogą być mrożone. Jest obłędny <3

 

 

 

 

 

Tort z aquafaby - wegański
Tort bez jajek i nabiału – powstał dzięki wodzie po ciecierzycy

Tort dla alergika lub weganina – lekki, pyszny i bardzo owocowy 🙂 Bez mleka, masła, białego cukru, żelatyny, czy jajek. Za to z klasą i dobrym smakiem 🙂

 

 

 

 

 

Biszkopt z polewą czekoladową
Biszkopt rzucamy z kremem śmietankowym, owocami, frużeliną i czekoladową polewą

Łatwy tort z lekkim kremem śmietankowym, czekoladowymi zaciekami (dripem) i owocami. Polecam, bo jest mało pracochłonny, a przy tym bardzo efektowny.

 

 

 

 

 

 

Deser Pavlova
Biała Pavlova – pyszny bezowy deser.

Bezowy tort Pavlova z kremem wniliowym i owocami – w sezonie letnim można go posypać górą owoców, będzie piękny i smaczny 🙂

(Odwiedzono 8 510 razy, 1 wizyt dzisiaj)

16 Replies to “Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej – nie rozpłynie się w upały :)”

  1. Nigdy jeszcze nie próbowałam upiec tortu, ale chętnie spróbuję wykorzystać Twój przepis, zwłaszcza że faktycznie ma same smaczne składniki. Nie jestem pewna, czy moje umiejętności są na tyle dobre, że mi wyjdzie, ale wypróbuję na swoje własne urodziny, to nikt nie będzie miał do mnie pretensji hehehe…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *