Panna cotta z musem śliwkowym
Deserki

Panna cotta z musem śliwkowym

Warstwa słodkiej i aromatycznej panna cotty w połączeniu z lekko kwaśnym musem śliwkowym to idealne połączenie. Deser robi się w krótką chwilę, a efekt końcowy jest naprawdę świetny i jestem pewny, że jak ktoś go wypróbuje raz, to zrobi go kolejny raz. 🙂  Z poniższych składników wychodzi 6 dosyć dużych pucharków.

Składniki i przepis na panna cottę:

    • 500ml śmietanki kremówki 30%
    • 500ml mleka 3.2%
    • 160g cukru
    • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
    • 5 płaskich łyżeczek żelatyny

Zaczynamy od namoczenia żelatyny w zimnej wodzie. Do małego naczynka wsypujemy żelatynę, zalewamy wodą do przykrycia i odstawiamy, by napęczniała. Do garnuszka dodajemy śmietankę kremówkę, mleko, cukier, oraz cukier z prawdziwą wanilią. Ustawiamy na średnim ogniu i cały czas mieszamy. Całość doprowadzamy do około 85ºC, a następnie studzimy, by masa lekko stężała. Jeżeli w tym momencie przelejemy masę do kubeczków, ziarenka wanilii opadną na dno i zepsuje się cały efekt.  Wystudzoną i lekko tężejącą masę wylewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Panna cotta z musem śliwkowym

Składniki i przepis na mus śliwkowy:

  • 1kg śliwek węgierek
  • łyżka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 7g żelatyny

Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości wody. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki i przekładamy je do garnuszka. Dodajemy cukier, wodę i gotujemy do momentu, aż śliwki się lekko rozpadną, ale żeby cały czas były one wyczuwalne. Zdejmujemy z ognia i dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści i studzimy. Wystudzoną mase przelewamy do równo na zastygnięte deserki. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, by lekko stężały i zajadamy się pysznym deserem. 🙂

Panna cotta z musem śliwkowym

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *