Warstwa słodkiej i aromatycznej panna cotty w połączeniu z lekko kwaśnym musem śliwkowym to idealne połączenie. Deser robi się w krótką chwilę, a efekt końcowy jest naprawdę świetny i jestem pewny, że jak ktoś go wypróbuje raz, to zrobi go kolejny raz. 🙂 Z poniższych składników wychodzi 6 dosyć dużych pucharków.
Składniki i przepis na panna cottę:
-
- 500ml śmietanki kremówki 30%
- 500ml mleka 3.2%
- 160g cukru
- 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny
Zaczynamy od namoczenia żelatyny w zimnej wodzie. Do małego naczynka wsypujemy żelatynę, zalewamy wodą do przykrycia i odstawiamy, by napęczniała. Do garnuszka dodajemy śmietankę kremówkę, mleko, cukier, oraz cukier z prawdziwą wanilią. Ustawiamy na średnim ogniu i cały czas mieszamy. Całość doprowadzamy do około 85ºC, a następnie studzimy, by masa lekko stężała. Jeżeli w tym momencie przelejemy masę do kubeczków, ziarenka wanilii opadną na dno i zepsuje się cały efekt. Wystudzoną i lekko tężejącą masę wylewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Składniki i przepis na mus śliwkowy:
- 1kg śliwek węgierek
- łyżka cukru
- 1/4 szklanki wody
- 7g żelatyny
Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości wody. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki i przekładamy je do garnuszka. Dodajemy cukier, wodę i gotujemy do momentu, aż śliwki się lekko rozpadną, ale żeby cały czas były one wyczuwalne. Zdejmujemy z ognia i dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści i studzimy. Wystudzoną mase przelewamy do równo na zastygnięte deserki. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, by lekko stężały i zajadamy się pysznym deserem. 🙂
Wow jestem pod wrażeniem! Wygląda bardzo smakowicie! Jest na co popatrzeć, a najchętniej to by się zjadło przez monitor 😉
sliwki <3 mega kojarza mi sie z jesienią 😀 pyszny deserek! zapisuje przepis 😀