Solony koperek na zimę

Solony koperek w słoiku

Solony koperek w słoiku jest idealnym składnikiem na zupę koperkową lub sos. Oczywiście można kupić taki koperek w sklepie jednak wystarczy dosłownie 10 minut, aby przygotować własny słoiczek z dwóch pęczków świeżego kopru.


Jak przygotować solony koperek?

  • 2 duże pęczki świeżego, ciemnozielonego kopru gruntowego
  • pół filiżanki soli morskiej lub kamiennej

Z tej porcji wyjdzie jeden słoiczek jak na zdjęciu

Do przygotowania solonego koperku koniecznie trzeba używać roślin z upraw gruntowych – o ciemnych, drobnych listkach i delikatnych, krótkich łodygach. Najlepiej koper kupować na lokalnych targowiskach lub po prostu zebrać go w ogrodzie. Do solenie nie dają się długie gałązki dostępne w supermarketach przez cały rok.

Koperek opłukać, osuszyć i pozbyć się grubych łodyg. Następnie drobno posiekać natkę i umieszczać warstwami w wyparzonym słoiku przesypując warstwy kopru solą. Jako pierwsza musi być wsypana sól. Koperek dobrze ugnieść w słoiku i wszystko zakręcić. Tak przygotowany koperek można przechowywać nawet rok, jednak trzeba trzymać go w lodówce. Można wykorzystać go do zup, sosów, faszerowanych jajek.

Suszenie koperku i zielonej pietruszki

Warto wiedzieć, że koper ogrodowy to naturalne źródło soli mineralnych, wapnia, żelaza, fosforu, witamin A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, H i witaminy C. 

Komentarze