Menu

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to pyszne, pożywne i sycące danie obiadowe. Świetnie smakuje od razu po zrobieniu, jak również na dzień następny po podgrzaniu. 

Zdrowy obiad z fasoli, kiełbasy i pomidorów
Fasolkę robię częściej jesienią i zimą, gdy nadchodzą zimne dni i organizm potrzebuje bardziej kalorycznego pożywienia. Niektórzy unikają jedzenia fasoli, gdyż działa na nich gazo twórczo. Moim sprawdzonym sposobem na tego typu dolegliwości jest moczenie fasoli i podczas gotowania przyprawienie jej cząbrem i kminkiem. Obie te przyprawy zapobiegają przykrym dolegliwościom i korzystnie wpływają na trawienie.

Ilość porcji: 8 - 10
Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia fasoli

Składniki na fasolkę po bretońsku:

  • 500 g fasoli (u mnie Jaś karłowy)
  • 400 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy
  • 300 g boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • mały korzeń selera
  • korzeń pietruszki
  • duży ziemniak
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 dojrzałe pomidory lub 300 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka cząbru
  • łyżka mielonego kminku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

  1. Fasolę opłukać i namoczyć na co najmniej 12 godzin w zimnej wodzie. Wody w naczyniu powinno być ze 3 - 4 cm ponad ziarno fasoli.
  2. Fasolę po moczeniu gotować w tej samej wodzie przez około 30 minut, ewentualnie dodać więcej wody, aby pokrywała fasolę. Do fasolki wrzucić listek laurowy i ziele angielskie.
  3. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli.
  4. Boczek pokroić w cienkie słupki i podsmażyć do lekkiego przyrumienienia i wytopienia się z niego odrobiny tłuszczu. Sam boczek dodać do fasoli, a na tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek i wrzucić do fasoli.
  5. Następnie podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę i również dodać do fasoli.
  6. Jeśli chcemy dodać do fasoli pomidory to najpierw, należy je sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Do fasoli ze świeżymi pomidorami można dodać koncentrat, który wzmocni ich smak i nieco zagęści fasolkę. Do fasolki z dodatkiem passaty koncentratu nie dodaję.
  7. Po dodaniu pomidorów lub passaty wrzucić przyprawy i cukier.
  8. Fasolkę gotować pod przykryciem na małej mocy palnika, aż będzie miękka. U mnie trwało to około godziny, ale wszystko zależy od rodzaju fasoli. 
  9. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Zobacz również: biodrówka pieczona z warzywami.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry