Placek z tapioki z karmelizowanym bananem

Placek z tapioki z karmelizowanym bananem. Pyszny, szybki i naprawdę prosty w przygotowaniu. Nawodniona tapioka KOALA, to moje ostatnie odkrycie. Tapioka jest produktem bezglutenowym, hipoalergicznym, 100% naturalnym, bez konserwantów, lekko strawnym i bardzo pożywnym. Wytwarzana jest ze skrobi (mączki) pozyskiwanej z bulw manioku jadalnego, w kuchni brazylijskiej stanowiącego podstawę żywienia. Warto mieć ją w swojej kuchni. Idealna, gdy mam ochotę na coś dobrego w kilka chwil. Bardzo często przygotowuję placki z tapioki z dużą ilością warzyw, ale też i słodkie desery, jak ten dzisiejszy. Polecam Wam spróbować.

Składniki:

Przygotowanie:

Na zimną patelnię z nieprzywierającą powierzchnią wysypujemy 1 saszetkę tapioki. Całość wyrównujemy. Podgrzewamy na średnim ogniu około 1 minuty, a następnie odwracamy nasz placek i podgrzewamy ten sam czas z drugiej strony. Zdejmujemy na talerzyk.

Nakładamy na 1 połówkę placka karmelizowane plasterki banana – banana obieramy i kroimy na grube plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Po chwili dodajemy pokrojone banany. Zostawiamy je na patelni, co jakiś czas lekko mieszając.

Placek składamy na pół i przed podaniem polewamy miodem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz