Jabłecznik z Podkarpacia

Tradycyjny jabłecznik

Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i łatwe w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z jabłkami starych odmian na przykład antonówkami, zebranymi z dziko rosnącej starej jabłoni. Ta porcja będzie idealna na blachę o wymiarach 20 x 30 cm. 


Składniki potrzebne na tradycyjny jabłecznik:

  • ok. 2 kg jabłek
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 125 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka
  • 1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Najpierw przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy i kroimy na niewielki kawałki po czym rozpiekamy w rondlu z dodatkiem niewielkiej ilości wody oraz cynamonu. Jabłka doprawiamy cukrem według uznania. Można dodać także łyżkę cukru waniliowego lub esencji waniliowej. Z przygotowanych jabłek usuwamy korę cynamonu i pozostawiamy owoce do wystygnięcia.

Czas na szarlotkę: Krucha szarlotka pod pierzynką

Gdy jabłka stygną zarabiamy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka jajek, cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietanę i wszystko zarabiamy na stolnicy lub w misce. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 2:1 i chowamy do lodówki. Po minimum pół godz. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, układamy do blachy, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 10 minut w temp. 180 st. C.

W tym czasie wałkujemy pozostałą część ciasta oraz ubijamy pianę z pozostałych białek z dodatkiem szczypty soli oraz łyżki cukru. Na podpieczony blat rozkładamy jabłka, na nie nakładamy warstwę ubitej piany z białek i wszystko przykrywamy rozwałkowanym ciastem. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 50 minut aż ciasto na górze będzie złote. Po upieczeniu posypujemy tradycyjnie cukrem pudrem. Gotowe :) 

Pamiętajcie, że skórki pozostałe z obierania jabłek można wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego.

Komentarze