niedziela, 16 września 2018

Dżem z czerwonych pomidorów

Kolejny przepis, który "wpadł" mi w tym roku jako nowość w dziedzinie 
przetwarzania warzyw i owoców.
Nigdy nie sądziłam, ba - nawet nie słyszałam, że  pomidory nadają się do przetworzenia ich 
na słodki dżem i że w smaku będą tak doskonałe.
Przyzwyczajona byłam do przerabiania tego owocu 
 raczej na słony i ostry smak np. jako ketchup, przecier pomidorowy czy sok.
A tu - proszę - dowiaduję się, że można zrobić pomidory na słodko!
Ja już tak mam - jak mi coś posmakuje, to zachwycam się,
 polecam i dzielę się przepisem ze wszystkimi, nawet z tymi, którzy tego nie chcą:)).


Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Zosi, ale i tak swój dżem zrobiłam po swojemu.

1 kg pomidorów
1 pomarańcza
1/2 kg cukru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
szczypta mielonego ziela angielskiego
1 kieliszek jarzębiaku lub jałowcówki - 25 ml
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić.
Dusić z odrobiną wody na małym ogniu ok. pół godziny mieszając drewnianą łyżką.
Dodać cienko pokrojoną skórkę z dobrze umytej i wyparzonej pomarańczy oraz miąższ bez pestek. 
Dodać cukier.
Smażyć jeszcze przez  pół godziny, aż dżem zgęstnieje.
Dodać sok z cytryny, przyprawy oraz wódkę.
Dobrze wymieszać i i przełożyć do wyparzonych słoików. 
Zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
To przepis Zosi.

Trudno określić jakie proporcje użyłam na swój przepis, ale ilościowo pomidorów było tyle, 
że zajęły mi po wysmażeniu 1/2  prodiża. Wybrałam pomidory dojrzałe i soczyste. 
Pokroiłam je razem ze skórką i gotowałam do miękkości.
Potem przetarłam przez sitko. Dodałam cukru, powyższych przypraw, 
szczyptę papryki  słodkiej i ostrej oraz 1 łyżeczkę mielonych goździków. 
Zamiast pomarańczy zwiększyłam ilość soku z cytryny. Nie dałam alkoholu. 


Oczywiście spróbowałam jaki dżem miał smak i odpowiednio zwiększyłam ilość cukru oraz przypraw.
Dalej postępowałam jak w przepisie.
Dżem mi posmakował - ma korzenny aromat i smak, jest słodki - bo taki lubimy.
Świetny jako dodatek do naleśników- już wypróbowałam:))


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Jako dziecko często jadłam pomidory z cukrem, więc nie dziwi mnie to połączenie, aczkolwiek w dorosłym życiu preferuję raczej na ostro:-) Ale widziałam kiedyś w sklepie słodki dżem z pomidorów:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze jadłam pomidory na słono, nawet nie przypuszczałam, że mozna jeść z cukrem; ale to tak jak z arbuzem - jem go posypanego solą:))
      Dziękuję za komentarz.

      Usuń
  2. Zadziwiasz Małgosiu a jednocześnie intrygujesz tymi nowymi przepisami.
    Nie obiecuję, że go od razu wykorzystam , bo wolałabym najpierw spróbować tego dżemu :))) Pomidor na słodko... jednak pomidory są słodkawe, więc efekt naprawdę może być super!
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem wypróbowałam i polubiłam ten odmienny smak, więc polecam:))
      Dziękuję za odwiedzinki.

      Usuń
  3. Dawno temu jadłam dżem z pomidorów i bardzo mi smakował - dzięki za przepis -zrobię pare słoików według Twojego przepisu - pozdrawiam Małgosiu serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem życzę ponownego posmakowania:))
      Dziękuję:))

      Usuń
  4. Od kilku miesięcy stawiam tylko na domowe przetwory i zdrowsze wersje produktów. spójrzmy chociaż na skład, zawsze wiemy, co jest w środku, a do tego smak jest niepowtarzalny i nieporównywalny z tym sklepowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Też wolę swoje przetwory od tych sklepowych.
      Serdecznie pozdrawiam i dziekuję za komentarz:))

      Usuń