Deser sernikowy z chałwą
Deserki

Deser sernikowy z chałwą

Staram się robić różnorodne desery, raz orzeźwiające i mało kaloryczne, a czasem pełne kalorii i bardzo słodkie . Taki właśnie jest ten deser. 🙂 Twarogowy, z przebijającym się smakiem chałwy i białej czekolady. Dzięki dodatkowi ubitych białek nie jest on taki zbity, ma kremową konsystencję. Ten deser zagościł w mojej kuchni po raz pierwszy, ale na pewno zawita jeszcze parę razy, bo był pyszny! 🙂

Składniki i przepis na 6 porcji deserku sernikowego z chałwą:
  • 150g chałwy waniliowej + 50g do dekoracji
  • 300g białej czekolady
  • 600g twarogu z wiaderka
  • 120g masła
  • 180g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • gorzka czekolada do dekoracji

 

Skorupkę jajek parzymy gorącą wodą, aby pozbyć się ewentualnej salmonelii, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliniowym na białą i puszystą masę. Następnie dodajemy twaróg, masło, białą czekoladę, oraz pokruszoną chałwę. Wszystko ustawiamy nad kąpielą wodną i podgrzewamy, aż masa osiągnie temparaturę około 75°C. Studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i ubijamy. Dodajemy do wystudzonej masy chałwowej i mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do naczynek i dekorujemy. Ja udekorowałem pokruszoną chałwą, startą czekoladą białą i gorzką, oraz borówkami.

Deser sernikowy z chałwą

Wersja deseru ze śliwką


Jako, że miałem śliwki w domu, to postanowiłem przygotować drugą wersję tego deseru. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Żelatynę zalewamy 50ml wody i odstawiamy, by napęczniała. Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy w mniejsze cząstki i przekładamy je do garnuszka.  Zalewamy wodą i dodajemy cukier. Gotujemy, aż śliwki się częściowo rozpadną i w tym momencie zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu, aż się rozpuści i studzimy. Schłodzone wylewamy na deserki.

Składniki i przepis na 6 porcji deseru ze śliwką

  • 800g śliwek
  • 100ml wody
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 7g żelatyny

 

Deser sernikowy z chałwąDeser sernikowy z chałwą

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *