września 03, 2018

Blok czekoladowy z piernikami

blok czekoladowy z piernikami
Dziś akcja powrót do szkoły. Na osłodę tego faktu mam dziś przepis na blok czekoladowy z piernikami i herbatnikami. To przepis z mojego dzieciństwa, kiedy w sklepach nie było tyle słodyczy co teraz i blok czekoladowy wykonany z mleka z proszku i kakao był bardzo popularnym i dostępnym słodyczem. Ja do swojego dodałam pierniki, które nie są  klasycznym dodatkiem do bloku ale nadają mu fajny, korzenny smak.

Blok czekoladowy z piernikami
400 g mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
kostka masła
1/2 szklanki wody
4 łyżki kakao
8 pierników ( ja miałam serduszka Kopernika)
5 biszkoptów

Keksówkę wyłożyć folią spożywczą.
Do garnka włożyć masło i cukier, wlać wodę - wstawić na ogień i mieszając od czasu do czasu czekać aż składniki się rozpuszczą.
Dodać kakao - rozmieszać dobrze, najlepiej za pomocą trzepaczki, następnie dodać mleko i całość dobrze wymieszać.
Ciastka pokruszyć i dodać do masy.
Wylać do keksówki i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na noc.
Blok podawać pokrojony w plastry.
czekoladowy blok z piernikami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger