Najłatwiejsze bananowe ciasteczka – dla dzieci i dorosłych

Najłatwiejsze bananowe ciasteczka – dla dzieci i dorosłych. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne bananowe ciasteczka. W składnikach nie znajdziecie jajka. Ciasteczka są dziecinnie proste i… też właśnie dzieciom smakują najbardziej. Choć u nas lubią je wszyscy, zwłaszcza ja 😉 No cóż… uwielbiam bananowe wypieki. Ciasteczka możecie zjeść w ramach lżejszego deseru, zabrać ze sobą do pracy lub włożyć dzieciom do śniadaniówki. Moja córeczka lubi tego typu ciasteczka, dlatego często goszczą u niej w śniadaniówce w ramach zdrowszej wersji słodkości. Polecam spróbować przepisu na najłatwiejsze bananowe ciasteczka 🙂

 

SKŁADNIKI: (na 8 szt.)

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 banana (średni, nie za duży)
  • 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 3 łyżki płatków owsianych lub musli (u mnie płatki owsiane z dodatkiem suszonych truskawek)
  • kilka kropli aromatu waniliowego (można pominąć)
  • opcjonalnie czekoladowe wiórki, posiekana czekolada

Dodatkowo: papier do pieczenia – u mnie Stella

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i całość łączmy (mieszamy) – ja robię to widelcem. Następnie dodajemy pół banana (dla ułatwienia warto pokroić go w plasterki, jeśli macie dojrzałego banana nie jest to konieczne). Widelcem łączmy banana z resztą składników.

W drugiej misce mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i płatkami owsianymi lub musli.

Następnie łączmy składniki obu misek. Dokładnie mieszamy najpierw widelcem, a potem można zagnieść ciasto chwilę ręką.

Z ciasta formujemy małe kulki, spłaszczamy lekko i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (zachowując odstępy między ciasteczkami).

Opcjonalne na każde ciastko nakładamy (na środek) odrobinę czekoladowej posypki lub posiekanej drobno czekolady.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Ciasteczka pieczemy około 15-18 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Należy sprawdzać spód ciasteczek, jak jest lekko brązowy ciasteczka są gotowe (nie pieczemy ich zbyt długo).

Po wyjęciu odkładamy do przestudzenia.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz