września 10, 2018

Zapiekane papryki pysznie nadziane

Paprykowo u nas ostatnio. Ogródki obrodziły, więc korzystamy i wykorzystujemy ile się da. Dziś proponuję pożywne danie obiadowe. Słodycz pieczonej papryki miesza się z aromatem pieczonego czosnku, do tego ciągnący się ser i sycące nadzienie. Obiad idealny.

Zapiekane papryki pysznie nadziane

 Zapiekane papryki pysznie nadziane

  • 8 papryk (miałam małe)
  • 1 szkl suchej kaszy jęczniennej
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżki kaparów
  • 6 suszonych pomidorów
  • mozzarella 
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • kilka ząbków czosnku
Przygotowanie farszu zaczynam od ugotowania kaszy (zazwyczaj robię to dzień wcześniej). Papryki ścinam od strony ogonka i wydrążam nasiona. W misce łączę kaszę z mięsem i dokładnie mieszam. Kapary i pomidory siekam. Razem z tymiankiem, solą i pieprzem przekładam do miski z farszem. Wyrabiam masę. W każdą paprykę wkładam po łyżce - dwie nadzienia. Układam w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy wrzucam ząbki czosnku. Przykrywam pokrywką lub folią aluminiową. Piekę około 30-40 minut w 180 st C. Pod koniec pieczenia na każdej papryce układam kawałki mozzarelli i zapiekam aż ser się rozpuści. Podaję z ulubionymi sosami, zazwyczaj jogurtowym.

Zapiekane papryki pysznie nadziane

Jeśli chcecie poznać inne nasze pomysły na paprykę zapraszam:

PAPRYKA ZAPIEKANA Z KREMOWYM SERKIEM

SURÓWKA Z PAPRYKI I SELERA NACIOWEGO

4 komentarze :

  1. Uwielbiam takie nadziewane papryki, są doskonałe na obiad i kolację:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię faszerowane warzywa, takie papryki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie nadziane :D Bardzo lubimy też pieczony czosnek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł na jesienny obiad :) Tyle witamin :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger