X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWarzywa faszerowane

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty, jak tu nie kochać tego dania? Ja nie mogę koło niego przejść obojętnie. Cudownie delikatny farsz z ryżu, ziół i delikatnego mięsa. Całość zapieczona w gęstym aromatycznym pomidorowym sosie. Choć potrawa może wydawać się skomplikowana to z moim sprawdzonym przepisem na pewno przygotujecie ją bez większego problemu. Poniżej znajdziecie kilka fajnych patentów, które ułatwią Wam życie. Zapraszam do wspólnego gotowania.

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty

Składniki:

Porcja dla 8 osób:

  • główka młodej kapusty włoskiej ok. 1,5 kg
  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka lub karkówka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g ugotowanego białego ryżu „al dente”
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku
  • 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz
Sos:
  • 30 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 500 g przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Z kapusty włoskiej oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde i gorzkawe. Z główki wytnij głąb. Kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą głąbem do dołu. Po kilku minutach liście powinny łatwo odchodzić, jeżeli stawiają opór gotuj je kolejnych kilka minut. Następnie sparzone liście odłóż do wystygnięcia. Z liści wytnij grubszy „nerw” i wyrównaj nożem, aby miały bardzie foremny kształt.

Krok 2:

Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy będzie ciemnozłota, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze 1-2 minuty. Odstaw do przestudzenia. Następnie W wymieszaj mięso mielone, ryż, majeranek, ostudzoną cebulę. Dopraw farsz solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Krok 3:

Na każdy liść nałóż farsz, zbierz brzegi kapusty do środka i zwiń gołąbki. Ważne aby były dość mocno ściśnięte. Na dno garnka włóż kilka podgotowanych liści. Na liściach ułóż warstwami gołąbki.

Krok 4:

W rondlu rozpuść masło, kiedy się rozpuści wsyp mąkę. Podsmaż chwilę, aż się delikatnie zrumieni. Następnie wlej bulion drobiowy, kiedy się zagotuje i zmieni konsystencje wlej przecier i koncentrat pomidorowy. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika na minimum. Dopraw solą, pieprzem.

Gołąbki zalej sosem. Następnie zapiekaj bez przykrycia przez 60 minut w 180°C. Ważne aby sprawdzać miękkość kapusty w trakcie. Każda kapusta jest trochę inna, więc warto się upewnić koło 40 minuty pieczenia.

Naczynie stworzone do duszenia i zapiekania

Gołąbki zapiekam w garnku do duszenia od AMT Bestpan. Jest to naczynie, które fantastycznie nadaje się do tego typu dań. Posiada niskie ścianki, idealnie do pieczenia lub duszenia na wolnym ogniu. Dzięki wykonaniu z aluminium oraz specjalnej podstawie termicznej dłużej utrzymuje ciepło, które rozprowadzane jest równomiernie zarówno na dnie, jak i na ściankach naczynia. W ten sposób proces duszenia trwa krócej, pozwala oszczędzać energię i zachować więcej składników odżywczych w przygotowywanych posiłkach. Oznacza to, że pieczenie trwa krócej, oszczędzamy czas i pieniądze.

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty możesz podawać samodzielnie z dodatkiem chleba lub ziemniaków.

Na koniec zapraszam –>TUTAJ<– po więcej przepisów na domowe obiady.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również