Menu górne

Udka w Sosie Śmietankowo-Pieczarkowym



Na blogu były już Udka z Pieczarkami (tutaj przepis), jednak tym razem przygotowałam je nieco inaczej, a przede wszystkim zatopiłam urozmaiciłam o sos z dodatkiem śmietanki i dużej, dużej ilości natki pietruszki. W tym połączeniu wokół mięsa tworzy się rodzaj pysznej glazury. 
Podane z podsmażonymi pampuchami i buraczkami smakuje wyjątkowo dobrze :) Polecam!

Składniki:
  • 8 udek z kurczaka bez kości
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka marynaty czosnkowo-pomidorowej do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki jarzynki
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • mąka ziemniaczana (dzięki niej udka otoczą się sosem, powstanie "glazura")
Udka zamarynować w przyprawie do kurczaka i marynacie. Odstawić na min. 2 godziny. Następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ułożyć na talerzu Crispy i wstawić do mikrofali. Piec na funkcji 6 zmysł poziom 2 (kurczak). Powtarzam pieczenie 2-3 razy, za każdym razem obracając mięso. Można również ułożyć udka na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 250*, do zarumienienia i wypieczenia z obu stron.
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Umieścić na patelni, podlać 3/4 szklanki wody. Smażyć do odparowania płynów. Pod koniec dodać jarzynkę. Wymieszać. Podsmażyć na suchej patelni lub z dodatkiem odrobiny tłuszczu, który puściło mięso. Podsmażone pieczarki z cebulą podlać 3/4 szklanki wody. Zagotować. Dodać śmietankę i energicznie wymieszać. Dodać udka z kurczaka. Połączyć delikatnie z sosem. Zagotować. Pod koniec dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Doprawić do smaku. 

Podawać posypane dodatkowo natką. Rewelacyjne w połączeniu z podsmażanymi pampuchami i buraczkami.


1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)