Powidła śliwkowe. Tradycyjny przepis na powidło ze śliwek węgierek

Powidło ze śliwek to tradycyjny sposób konserwowania owoców na zimę. Na powidła najlepiej nadają się śliwki węgierki, zbierane w drugiej połowie września. Pyszne są także powidła smażone z jasnych odmian śliwek – renklod lub mirabelek. Gdy śliwki są bardzo słodkie i dojrzałe do smażenie nie trzeba dodawać cukru, a powidła i tak będą naturalnie słodkie!

Najlepsze powidło ze śliwek węgierek

Przepis na powidło ze śliwek węgierek

  • Ok. 2 kg śliwek (ważone bez pestek), najlepiej węgierek, ale pyszne są też z renklod
  • 350 g cukru, chyba, że śliwki są bardzo słodkie, to wtedy tylko 200 g
  • pół szklanki wody

Z tej porcji otrzymamy 4 słoiki o pojemności ok 300 g.

Umyte śliwki drylujemy i wkładamy do dużego rondla z grubym dnem – może być to tzw. gęsiarka. Dodajemy wodę i podgrzewamy ok. 20 min. Wtedy dodajemy cukier, wszystko mieszamy i smażymy śliwki ok. 2 godz. Masę należy co jakiś czas zamieszać drewnianą łyżką, aby powidło nie przywarło do dna garnka. Gorące powidło przekładamy do wyparzonych słoików i odwracamy dnem do góry. Gotowe!

Przepis na powidło znaleziono w Google dzięki hasłom:

  • powidła śliwkowe
  • jak zrobić powidło
  • smażenie powideł
  • tradycyjne powidła
  • powidła z węgierek
  • jakie śliwki na powidło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *