TARTA OWSIANA ze śliwkami

Tarta ze śliwkami na owsianym spodzie to idealna propozycja na deser dla wszystkich łakomczuchów w okresie letnio-jesiennym. Stanowi doskonałe źródło błonnika, dzięki czemu może pobudzać perystaltykę jelit oraz łagodzić problemy z zaparciami.

41144540_318997385344251_8931510308803969024_n

Składniki na ciasto:

  • 240 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane)
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
  • szczypta proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 500 g śliwek bez pestek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka płatków migdałów

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj olej, jajko, jogurt, suszoną żurawinę, zagnieć ciasto i włóż do lodówki na minimum pół godziny. W tym czasie śliwki przekrój na pół, usuń pestki i wymieszaj z cynamonem i miodem. Ciasto cienko rozwałkuj i ułóż w formie na tartę posypanej płatkami owsianymi lub otrębami. Na wierzch wyłóż śliwki stroną pokrojoną do góry, posyp płatkami migdałów (można zostawić trochę ciasta i pokruszyć na wierzch). Ciasto piecz przez około 40 – 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Smacznego!

LOGO

 

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 155,2 kcal
  • białko – 4,5 g
  • tłuszcze – 4,1 g
  • węglowodany – 27,2 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Julita
Julita
5 lat temu

No to już wiem, jakie ciasto zrobić na niedzielę! : D

Anka
Anka
5 lat temu

Zrobiłam wczoraj, dziś już jej nie ma 😛 na pewno powtórzę!

Magda
Magda
5 lat temu

Cudo <3